5 secrete pentru un “grătar” mai sănătos

Ce înseamnă grătar?
Frigerea cărnii pe grătar presupune temperaturi mari de preparare (de ordinul sutelor de grade), contact cu fumul, focul sau metalul încins. Rezultă substanțe dovedit cancerigene și neurotoxice. Inclusiv prin expunerea pielii, nu doar prin ingestie (ce mănânci) sau pulmonar (fumul inhalat de “grătaragiu”).
https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.est.8b01689
Apoi, excesul de carne în sine poate duce la un stress suplimentar asupra organelor interne, prin excesul de proteine.
Pentru că grătarul cu arsură e mai bun și pentru ca 100-200g de carne mănâncă o balerină, nu un “barbat adevărat”. (Această frază este ironică. Fac precizarea pentru că unora le este afectat, se pare, dincolo de orice șansă de recuperare, neuronul.)
Cum facem friptura să fie mai sănătoasă?
Pentru că, indiferent câte dovezi s-ar aduce împotriva consumului exagerat de carne friptă, grătarul rămâne o metodă preferată de mulți, iată 5 metode simple pentru a îl face mai sănătos. Aceste metode ajută la o reducere a riscurilor, nu la eliminarea lor, să fie clar.
Și sigur că o friptură, niște mititei sau un hamburger din an în Paști nu o să te omoare, ba chiar te poți bucura de ele.
Materia primă: carne curată și marinată
Carnea deja aditivată cu nitrit are un risc mai mare de a forma nitrozamine. Aici am putea include și multe variante de cârnați, mici, “burgeri” și specialități semipreparate. Citiți cu atenție etichetele și folosiți la grătar, pe cât posibil, carne fără nitrit sau alti aditivi deja adăugați.
Dacă vrem să prevenim formarea compușilor toxici, o metodă bună este marinarea. Marinarea poate să aducă și antioxidanți suplimentari, care să protejeze carnea. Berea neagră se pare ca ar face o treabă bună, dar puteți alege și alte tipuri de marinade (“baiț”).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4690057/
https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf404966w
Utilajul: plită, tablă, planșă, disc
Plita va face ca grăsimea să se scurgă separat, nu pe foc. De asemenea, carnea va fi ceva mai ferită de fum. Plitele groase înmagazinează bine căldura și au puterea de a “pătrunde” carnea mai bine. Căldura este transmisă mai uniform, deci mai puține zone arse.
Temperaturi mai mici
Cu cât temperatura este mai mică cu atât carnea este mai protejată. Orice arsură înseamnă risc crescut. Nu turnăm ulei peste grătar și nu lăsăm flăcările să ardă carnea. Cuptorul ar fi ideal, dar e mai greu să-l cărăm cu noi la iarbă verde. Pentru a proteja alimentele (mai ales peștele), se poate folosi folie de aluminiu (altă belea). Imităm, oarecum, coacerea.

Un grătar electric, unde temperatura este reglabilă, este de preferat. Iată unul pe care noi l-am luat și în vacanță, suficient de mare pentru a găti pentru grup, dar care poate fi folosit și în bucătărie. Plitele au două fețe, plană sau cu nervuri (ca un “grătar” clasic).
Este la reducere pe emag, click pentru detalii.
Bem apă
Hidratarea bună ajută atât la eliminarea compușilor toxici rezultați din frigere cât și a excesului de acid uric. Apa ajută cel mai mult, dar pot fi și limonade, sucuri de legume, kombucha, bragă, borș, bere fără alcool. Atenție la cantitățile de alcool! Un vin de bună calitate merge lângă grătar, doar să nu fie un butoi.
Salată lângă friptură

Cea mai bună soluție este să adăugăm salate de frunze verzi. Crudități cât mai multe, pentru fibre și antioxidanți. Lămâia ajută direct la neutralizarea radicalilor liberi iar oțetul va preveni formarea toxinelor în tubul digestiv. Plantele aromatice, muștarul și sosurile din ingrediente naturale vin și ele cu antioxidanți, care au efect protector.
Cartofii prăjiți nu fac decât să adauge la problemă. Se poate și fără ei. Sau măcar cu o cantitate “de poftă”. Iar legumele la grătar suferă la fel ca și carnea, deci mai bine le lăsăm crude (salată, murături). Eventual doar coapte.
Deci când cumperi carne pentru grătar ia și câteva pungi de salată, de preferat gata spălată și tăiată. În imagine este gama Eisberg pe care o găsim în Kaufland. Sunt ușor de mâncat la “locul faptei” și țin bine câteva ore chiar și fără frigider.

Sau direct “fresh-pack“, au atât variante de sosuri deja incluse cât și alte ingrediente (măsline, crutoane, parmezan etc.).
