Linte cu orez

Rețetă de linte cu orez
Această rețetă de linte cu orez se încadrează la “combinații de proteine vegetale” dar poate fi folosită ca garnitură și lângă diverse surse de proteine animale. De asemenea, se poate fierbe orezul în supă de pui/vită, pentru un aport de colagen. Poate fi mâncată la prănz sau seara, după preferință.
O altă variantă ușor de preparat este “mazăre+porumb” (le găsim pe ambele deja fierte la borcan sau la conservă). Aici este nevoie și de fierbere suplimentară pentru orez.
De ce linte?
Lintea este una dintre cele mai vechi plante cultivate (din familia ei) și reprezintă o sursă bună de proteine, fibre, minerale și vitamine, cu puține calorii, “curată” și cu o senzație de sațietate mare. Este o sursă foarte bună de folat, util pentru femeile care iși doresc să rămână însărcinate.
Proteinele vegetale au, în general, o cantitate mai mică de metionină, un aminoacid care se pare că ne-ar scurta viața (alături de cisteină) atunci când este în exces (ca în sursele de proteine animale).
Mod de preparare
Ca pentru fiecare rețetă eu vă propun să testați și să ajungeți la formula preferată. Gusturile noastre sunt diferite și cred ca trebuie să fim creativi, inclusiv în alegerea condimentelor. Aici avem ceapă verde (adăugată la final, nu “călită” înainte). Se poate adăuga chimen (ajută digestia) și ulei de măsline sau chiar unt.
Orezul alb și indicele glicemic
Personal prefer ca orezul să fie bine fiert (tip “pilaf”). Dacă vrem un indice glicemic mai mic nu facem “al dente” ci lăsăm compoziția să se răcească (apare recristalizarea amidonului). Dacă sunt ținute în frigider și apoi încălzite doar până la temperatura “camerei”, atunci e și mai bine. Totuși, lintea are suficiente fibre încât să nu mai conteze că orezul a fost alb sau că a fost fiert foarte bine.
Ce tip de linte?

Există diverse varietăți de linte: albă, galbenă, roșie, verde, neagră, cu mici diferențe în aportul de fitonutrienți și antioxidanți. Personal nu am timpul necesar să fierb linte de la zero, așa că noi folosim în casă linte de la conservă, dupa ce m-am asigurat că aceste conserve nu au BPA (bisphenol A- și nici S). Avem în permanență “pe stoc” diverse tipuri de conserve, astfel încât chiar și când am uitat să luăm de mâncare să avem opțiuni sănătoase.
Varianta “al vapore” nu are apă adăugată, deci păstrează foarte bine gustul și aroma. De asemenea, d’aucy are un singur standard în toată Europa, produsele vândute în Franța sunt identice cu cele pe care le găsim la noi.
