Toxine produse de E. Coli inflamează intestinul
Există toxine?
Păi există toxine, familia asta se numeste “oxazoli”. Pot proveni din alimente sau sunt produse de E. Coli, în intestin. Deci pot fi considerate “exotoxine”, atunci când vin din exterior sau “endotoxine” atunci când sunt produse în corp.
Ia uite ce spun acești oameni de știință, că ar produce inflamație:
“Environmental oxazoles induce tryptophan-derived metabolites to activate AhR in IECs”
https://www.cell.com/cell/fulltext/S0092-8674(18)30568-3
Interesantă e și familia asta de enzime (aldo-keto reductaze), implicată în detoxifierea unor substanțe nocive.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25304492
Acum vine întrebarea: există “intervenții nutriționale” prin care putem reduce impactul acestor toxine? Sau prin care putem asigura activitatea optimă a enzimelor responsabile cu detoxifierea?
Cum se poate scăpa de toxine?
O floră intestinală bine îngrijită nu va fi un teren propice unde E. Coli (sau alți agenți patogeni) să se dezvolte. Deci nu vor produce toxine, care să inflameze intestinul sau care să facă alte lucruri rele (unele se asimilează și acționează sistemic).
Probioticele (fermenții lactici) și prebioticele (hrana probioticelor, de obicei ceea ce numim “fibre”) previn aceste infecții și mențin sănătatea tubului digestiv. De sănătatea tubului digestiv (a microbiomului, în primul rând) ține sănătatea întregului organism.
Modularea activității enzimatice
Pentru multe dintre enzimele implicate în detoxifiere, lucrările de specialitate enumeră diverse mecanisme care le modulează: anumite substanțe le reduc activitatea, altele le-o cresc. De unele este nevoie pentru ca enzimele să fie sintetizate și să lucreze optim. Asta pe lângă efectul direct pe care îl au componentele nutriționale asupra acestor toxine, atât atunci când gătim cât și când se întalnesc pe traseu (adică în burtă).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20144905
Ar putea fi cumva implicate în poveste vitaminele, mineralele, antioxidanții și fitonutrienții din sucurile de legume și fructe sau din diverse plante medicinale? Pentru că “2 săptămâni carne la grătar” clar nu ajută.