Iaurt degresat sau cu grăsime?
Ce alegem, iaurt degresat sau cu grăsime?
E mai sănătos un iaurt degresat decât unul cu toată grăsimea în el? Circulă tot felul de articole și mituri despre lactate. Sunt mai bune degresate sau cu grăsime? Depinde. De cine vrea să le mănânce, de obiective, de cât mănâncă, de restul dietei. Despre grăsimile saturate și riscul de boli cardiovasculare s-a lămurit. Nu e nicio diferență, după cum arată acest studiu.
https://rd.springer.com/article/10.1007/s10654-017-0243-1
Hai să vedem celelalte elemente.
Caloriile din grăsime
Un iaurt degresat va avea mai puține calorii, pentru că nu mai are grăsime, aducătoare de 9kcalorii pe gram. Aici este un avantaj clar. Dar trebuie să ținem cont de punctul următor. Se practică și o altă variantă: se folosesc lactate degresate (iaurt, brânză) și se adaugă o sursă de grăsimi vegetale, cum ar fi nucile, semințele, alunele sau uleiurile.
Sațietatea
Iaurtul este un aliment ușor asimilabil și insulinogenic, foarte util după antrenament. Dar pentru o sațietate optimă ar trebui asociat cu ceva. O sursă de fibre (tărâțe de ovăz, psilium), o sursă de proteine. Trebuie să ne auto-evaluăm starea de sațietate raportă la caloriile cu care a venit alimentul. Cel cu mai multă grăsime te va sătura mai bine, dar vine și cu mai multe calorii.
Colesterolul
Nu este colesterol aproape deloc într-un iaurt degresat, deci ar fi un avantaj pentru cei care încearcă să rezolve o astfel de problemă. Deși colesterolul alimentar (din mâncare) nu prea contează în ecuație, totuși, o reducere a aportului alimentar are un mic impact și asupra nivelului din sânge.
Zahărul
Apar două confuzii: între zahăr și “zaharuri” este prima. Zahărul (aka “zaharoză aka “sucroză) este unul dintre zaharuri. Lactoza (din lapte) este altul. Pe ambalaje este scrisă lactoza, deși procesul de fermentație o transformă. Da, zahărul adăugat este altceva, dar îl poți găsi separat pe lista de ingrediente, nu în tabelul cu conținutul nutrițional.
A doua confuzie este între Europa și America. Da, în SUA se pune zahăr în multe lucruri. Inclusiv în iaurtul normal, nu doar în cel degresat. La noi nu am văzut așa ceva. Deci mare atenție ce traduceri luați drept sursă de informare.
Un iaurt fără grăsime, dar cu ceva zahăr adăugat poate fi foarte utile după antrenament, la cei care vor să crească în greutate sau care fac antrenamente lungi și dese.
Vitamina D
Laptele are oricum o cantitate neglijabilă de vitamina D. Așa că lipsa grăsimii (lângă care s-ar asimila) nu consider ca mai reprezintă un factor. Dacă vrei vitamina D caută alimente bogate (sunt prea rare, de tip ficat de cod), stai la soare sau ia un supliment cu o doză rezonabilă.
Alți nutrienți
Există pe piață iaurturi cu mai multă grăsime și/sau cu mai multe proteine. Acum, depinde de ce ai nevoie, dacă vrei să ții caloriile sub control, mergi pe varianta cu mai puțină grăsime și mai multe proteine. Dacă vrei să acumulezi kilograme atunci îl alegi pe cel cu cele mai multe calorii (grăsime), nu iaurt degresat.