Biscuiți “paleo”
Biscuiți “paleo”
Am pus “paleo” între ghilimele din două motive. Dieta “paleo” este o invenție modernă, o adaptare a anumitor elemente din ce se presupune că ar fi mâncat oamenii în paleolitic. Adică măcar fără cereale și lactate. Apoi, chiar dacă exista o dietă “paleo” confirmată pentru toți membrii speciei noastre, acești biscuiți conțin și ingrediente “neolitice” sau moderne: unt, zahăr etc. Desigur, pot fi făcuți și fără zahăr, ca multe alte rețete de pe blog, dar sunt și oameni care au nevoie de energie în plus, nu doar în minus.
Ingrediente
După cum se vede în imagine: o făină fără gluten (aprox. 300g), 2 ouă, 100 de grame de unt, 50 de grame de zahăr brut de trestie (nu din cel “vopsit”), semințe de floarea soarelui. Indicele glicemic rămâne mic, în pofida prezenței unei cantități variabile de zahăr, pentru că avem grăsimi și fibre. Am pus și puțină sare. Se poate folosi un îndulcitor non-caloric, pentru biscuiți “keto” (componenta principală din făină sunt migdalele).
Am amestecat bine ingredientele în mixerul planetar și apoi le-am pus la cuptor, la 160 de grade. Prefer temperaturi mici pentru că vreau să se usuce mai lent și să evit o reacție Maillard prea intensă, voi scoate biscuiții de îndată ce încep să își schimbe culoarea.
Mixerul mă ajută foarte mult, mai ales că are și blender încorporat (plus mașină de tocat carne și râșniță- e un robot de bucătărie), am mai mult spațiu acum. Este un mixer Heinner pe care îl găsiți la ofertă pe emag.
Pentru o coacere uniformă am presat biscuiții formați cu mâna, la o grosime egală, cu o ștampilă de patiserie.
Când mâncăm astfel de biscuiți?
Pot fi gustare de “pachetel (când plecăm în deplasare) sau pot fi desert. Pot fi masă de după antrenament pentru cei care fac antrenamente intense și lungi (cicliști, maratoniști etc.). Pot fi mâncați și înainte de antrenament. Eu i-am făcut în principal pentru copil. Evident, nu sunt pentru slăbire, dar pot fi incluși și într-o dietă hipocalorică, într-o cantitate mică, dacă ne mai jucăm puțin cu ingredientele.
Chiar dacă au zahăr și o densitate calorică mare, am adăugat surse de proteine, fibre și grăsimi sănătoase. Sunt incomparabil mai hrănitori decât niște biscuiți ordinari.