Avocado și o rețetă de guacamole
Avocado
Avocado este fructul oleaginos (ca măslinele) produs de o plantă foarte veche, originară din America Centrală și de Sud. Am mâncat prima dată la un restaurant din Paris, acum vreo 20 de ani… mi s-a părut interesantă denumirea și era în combinație cu creveți (altă mâncare exotică pentru mine la acea vreme). Gustul, în schimb, oribil, mai ales că pe vremea aia credeam și eu, ca toata lumea, că grăsimile sunt rele și mă programasem să mă feresc de ele.
La câte beneficii nutritionale are, chiar dacă nici acum nu mi-ar fi pe plac, mi-aș zice “taci și înghite!”. Am ajuns să il mananc crud, cu putină lămâie. Sau să îl includ în diverse rețete, cum este și aceasta de guacamole, care a fost apreciată în special de copil, care l-a mâncat cu “tradiționalele” tortilla chips.
Guacamole
L-am facut cu un mixer vertical de la Heinner, click pentru oferta emag, îl găsiți la un preț foarte bun. După cum se vede și în imagine, am mers pe rețeta clasică, dar fără ardei iute: avocado, roșii, ceapă, coriandru, sare, piper.
3 secrete pentru o rețetă deosebită:
– tai mărunt roșiile și le storc bine înainte de a le include în compoziție
– adaug semințe de cânepă decorticate, pentru un plus de proteine și magneziu
– se poate adăguga și puțin ghimbir, mai ales dacă nu punem ardei iute.
Poate fi folosit în diverse combinații: în salate, cu ouă, brânză, guacamole, amestecat cu iaurt sau smântână, cu ulei, copt în cuptor etc. O altă soluție de “administrare” este sub forma măștilor cosmetice, fiind bactericid și fungicid.
Valoarea nutrițională
Grăsimi sănătoase- scad colesterolul rău și îl cresc pe cel bun, într-un studiu, scăderea colesterolului total a fost de 17% în doar o săptămână, la un avocado pe zi.
Minerale: este bogat in potasiu. Nu este bogat în magneziu. Semințele de cânepă și nucile caju sunt bogate în magneziu.
Vitamine: vitamina K (anticoagulant) și folat.
Proteine: nu prea are. El este o sursă de grăsimi, dar nu și de proteine.
Indicat în: impotență, probleme digestive, dermatologice, refacere după diverse boli, colesterol crescut (prin conținutul de beta-sitosterol), probleme oftalmologice (este bogat în luteină), diete de slăbire de tip low-carb sau ketogenice (doar 2g de carbo și 15g de grasimi la 100g).
Un avocado de mărime medie are 200g. Deci vreo 30g de grăsime, în jur de 320 de calorii în total. Deci atenție mare la cantități, este un aliment relativ dens caloric.
Precautii: nu este indicat celor care iau antidepresive inhibitoare de monoaminooxidaza(MAOI).
Cum îl alegem și cum îl coacem?
Dacă fructul este tare la pipăit, lăsați-l la copt câteva zile. Dacă îl țineți la rece, acest proces este mult incetinit. O coacere rapidă și cu o rată de succes mai mare se face împreună cu banane sau mere (care produc etilenă, un gaz care stimulează acest proces).
Ideal este să cumpărăm “tree ripe” și “ready to eat- RTE”, adică avocado copt direct în copac. Evident, este semnificativ mai scump, dar și mai bogat nutritiv. Aici riscul este să fie deja “trecut”, de obicei apar zone închise la culoare și chiar mucegai, în interior.
Personal prefer soiul “Hass”, cel cu coaja tare.
Important: nu băgați unghiile sau degetele în el la supermarket, este principala cauză pentru care le găsim stricate. Neamurile proaste care cred că s-ar putea strecura cumva unul copt bine între o mie de bucăți crude, stricăndu-le pe toate.
Membrana exterioară (coaja) trebuie înlăturată. Cea mai bună variană este sa îl “scobim” cu o linguriță, pentru că mare parte dintre nutrienții valoroși se află imediat sub coajă. Sau poți folosi un aparat special (“peeler”, util și pentru alte fructe/legume).
eu il mananc direct cu lingurita, direct din coaja. tot de la tine stiam de calitatile lui si de vreo luna mananc cam la 2, 3 zile un fruct
Eu am mancat acum fooarte multi ani, trebuie sa il incerc din nou, tutorialul este foarte bun.Pare masochism dar ma simt mai bine atunci cand mananc un aliment sanatos si nasol la gust decat unul delicios.Cred ca e vorba de disciplina alimentara.
Geniala faza cu “partea cealalta a baricadei”, eu folosesc expresia “in echipa adversa”. 😀 😀 😀
nu stiu unde gasesti la noi avocado asa frumos ca eu am incercat in tara de cateva ori si am gasit numai cu samburele negru si cu un gust foarte foarte amar de si acum ma amarasc atunci cand imi aduc aminte.
Eu sunt mai norocos :). Locuiesc intr-o tara, unde avocado-ul este foarte des intalnit in bucatarie. Daca este amarui, este crud si totodata este si dur. Inainte sa-l cumparati, apasati pe parte de jos (fundul) si verificati daca este moale sau nu. Daca este moale, este bun. Eu il manac in diferite salate, dar si mai mult imi place cu paine tostata. Intr-un vas, se pune un avocado intreg (fara coaja si fara sambure :D), putina ceapa (dupa gust), o lingurita de ulei de masline, 2-3 felii mici de castraveciori murati, jumatate de lamaie stoarsa si o anchovy (din pacate, nu-mi vine in minte traducerea romaneasca. este un peste asemanator hamsiei). Din toate cele enumerate, se face o pasta cu un blender. Il prefer la mic dejun, cu o felie de paine (taraneasca, rotunda) toastata.
Pingback:Untul de avocado | Kzarinne's Bio Blog