Lactate degresate sau cu grăsime?
Lactate degresate sau cu grăsime?
Pentru cine mănâncă lactate există această întrebare: degresate sau cu grăsime. E ușor azi să se sară cu un clișeu “degresatele sunt rele” așa cum era acum câțiva ani ușor cu celălalt clișeu “grăsimea e rea”. Hai să vedem cum judecăm corect și cum alegem în funție de cine suntem noi, ce obiective avem și ce ne place. Dar să alegem în cunoștință de cauză, nu după clișee.
Nu discutăm despre ceilalți nutrienți, oportunitatea consumului de lapte, pasteurizare, omogenizare, opioizi, cazeina și celelalte.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5122229/
Grăsimea
Fiecare sursă de grăsime vine cu un mix de trigliceride și acizi grași. Diferă în funcție de specia de plantă sau animal, de modalitatea de creștere sau furajare, de diverși factori climatici. De exemplu, grăsimea din laptele de capră are mai multe trigliceride cu lanț mediu (mai bune pentru sănătate), iar dacă au mâncat iarbă au și acid rumenic (CLA, mai pe înțelesul nostru), cu multe beneficii.
Deși “saturatele” au fost multă vreme puse la zid, se recunoaște azi că nu erau ele de vină pentru bolile cardiovasculare și “colesterol”. Din contră. Crește “colesterolul bun”.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29229955
Ba chiar ar fi corelată și cu o incidență mai mică a diabetului, în special iaurtul.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25832335
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25833975
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24695891
Grăsimea poate să dea o senzație de sațietate mai bună și reduce impactul glicemic și insulinic al laptelui. Dar vine cu niște calorii. 9 pe gram, după cum bine știm.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26511614
Pe de altă parte, dacă o brânză fără grăsime (practic proteină pură, sub forma de cazeină) te satură și se încadrează în planul tău nutrițional, nu văd vreo problemă. Personal sufăr dacă o mănânc, dar de la asta și până la a postula că îi face rău oricui, oricât și oricând e o cale destul de lungă.
Mai mult, se poate înlocui grăsimea animală cu o grăsime vegetală, ca în “crema Budwig”, făcută din brânză degresată și ulei de semințe de in.
Grăsimea poate stoca anumiți contaminanți, cum ar fi pesticidele sau poluanți din mediu.
Vitaminele liposolubile
Se vorbește de vitaminele liposolubile (A, D, E, K) și cum ar lipsi ele din lactatele degresate. Da, ar lipsi, daca ar fi acolo în primul rand. Dar nu prea sunt. Deci nu e o mare pierdere.
Deci:
Lactate degresate
Avantaje: asimilare rapidă (iaurt sau lapte, util pentru sportivi, de exemplu), mai puține calorii. Mai puține reziduuri de pesticide și alte chimicale cu potențial dăunător.
Dezavantaje: mai puține calorii, sațietate mai mică, fără vitaminele liposolubile.
Zahărul
O altă poveste care circulă despre lactatele degresate este că “conțin o grămadă de zahăr”. În primul rând trebuie să facem diferență între “zahăr” și “zaharuri”. Zahărul adăugat este una, “zaharurile” (aici lactoză, galactoză, acid lactic”) sunt alta. Cel puțin la noi în țară nu am văzut zahăr adăugat în laptele degresat, Da, îl putem întâlni în iaurturile cu fructe sau diverse brânzeturi, dar va fi trecut pe etichetă.
Cred că acum fiecare poate alege în funcție de cum vrea. Nu există o variantă mai bună, la modul general, ci doar variante individuale și în funcție de moment.