
Ce beneficii are o supă cremă față de o supă obișnuită și față de alte alimente?
O supă cremă merge la fix în această perioadă când frigul începe să ne încerce. Ba o durere de articulații, ba o piele uscată, ba o imunitate scăzută. În ideile de rețete de mai jos rezolvăm toate aceste probleme.
Calorii mai puține
Pentru același volum, supele-cremă au mai puține calorii decât mâncărurile obișnuite. Desigur, va trebui să avem grijă la ingrediente, în special la adaosul de grăsimi. Grăsimea este necesară pentru asimilarea nutrienților liposolubili (ex. carotenoizi). Folosim puțin unt de calitate sau ulei de măsline. Laptele de nucă de cocos poate fi și el o variantă “exotică”.
Hidratare
Supele cremă au, pe lângă legume și ingrediente principale, o cantitate relativ mare de apă, foarte utilă pentru hidratare, în orice moment al zilei. Această apă va fi livrată mai lent, alături de minerale, fiind mult mai utilă decât apa simplă băută rapid.
Asimilare usoară
Fiind deja fierte, pasate și însoțite de o sursă de grăsime (ulei de măsline, unt), supele-cremă oferă o asimilare mai bună a nutrienților față de legumele crude și chiar față de supele obișnuite.
Sațietate
Calde și încărcate de fibre, având un volum mare, oferă o senzație de sațietate mai bună, pentru o perioadă mai lungă de timp. Pot fi îmbogățite cu proteine prin includerea leguminoaselor (fasole, mazăre, linte) sau de colagen hidrolizat (gelatină). O altă variantă este folosirea unei baze de supă (bulion de carne), prin fierberea cărnii (sau peștelui) cu tot cu oase și piele.
Gust
Pasarea legumelor fierte permite și eliberarea aromelor, nu doar a nutrienților. Gustul va fi unul deosebit, bogat, care aduce satisfacție mai mare.
Idei de rețete, cu beneficiile specifice
Supă de linte (la fel și pentru mazăre, fasole), click pe imaginea de mai jos pentru rețetă.
Aduce un aport crescut de proteine și fibre, fiind foarte sățioasă. Eu folosesc drept bază conservele de la d’aucy, care nu au conservanți și nici BPA. Variantele “al vapore” sunt făcute la abur, nu mai necesită scurgere și păstrează mult mai bine gustul și calitățile.
Cartofi
Cartofii au un indice de sațietate mare și furnizează carbohidrați complecși, care dau energie pentru o perioadă mai lungă de timp. Au un conținut mare de vitamina C și potasiu.
Țelină
Are un gust deosebit, fără a fi nevoie de arome artificiale sau potențiatori de aromă. Susține sănătatea sexuală masculină și reduce retenția de apă. Reduce inflamația și colesterolul, ajută ficatul în procesele naturale de detoxifiere.
Ciuperci
Bogată în fibre, antioxidanți și minerale (potasiu, seleniu), are și efect antiestrogenic, ajutând sănătatea sexuală masculină și reducând retenția de apă. Cu puține calorii oferă beneficii multiple.
Porumb
Are un gust dulce, chiar fără zahăr adăugat. Carbohidrații complecsi ajută la eliberarea energiei pentru o perioadă mai lungă de timp. Click pe imaginea de mai sus pentru rețetă.
Sfecla
Ajută circulația sanguină și conține antioxidanți, acid folic și mangan în cantități mari. Contribuie pozitiv la procesele de detoxifiere din ficat. Fitonutrienții conținuți sunt relativ stabili și rezistă bine preparării termice (fierberii).
Spanac
Foarte gustoasă, bogată în vitamine (beta-caroten, vitamina K, acid folic), minerale, antioxidanți (luteină) și fibre, dar cu foarte puține calorii. Bogată în magneziu, ajută la combaterea stress-ului. De asemenea, are un efect de “pansament” asupra tubului digestiv. Click pe imaginea de mai sus pentru rețetă.
Condimente
În sezonul rece mergem pe condimente care încălzesc: boia dulce (eventual și puțin iute), ghimbir, chimen (ajută și digestia), turmeric, scorțișoară.