Supă-cremă de linte- o nouă abordare
Supă-cremă de linte
De ce o nouă abordare pentru o supă-cremă? Pentru că o mică schimbare în modul de preparare va aduce mai multe avantaje simultan:
- Îmbunătățirea valorii nutritive.
- Timp mai scurt de preparare
- Simplitate în preparare
Valoarea nutritivă
Anumiți compuși din plante sunt termosensibili. Adică o parte din cantitatea conținută va fi distrusă de prepararea termică (fierbere). Se pare că dacă întâi îi eliberăm (în blender), se vor forma variante termostabile (care nu se mai distrug atât de ușor). Apoi, dacă pornim de la o linte gata fiartă, timpul de fierbere pentru amestec va fi semnificativ redus. Păstrând mai bine valoarea nutritivă.
Am folosit un blender puternic, de la Heinner (util și pentru smoothie-uri sau alte amestecuri). Am avut unul “cu cană de sticlă” dar cana poate fi prea grea pentru persoanele cu forță mai mică (femei, tineri, bătrâni). Îl găsiți la distribuitorii Heinner sau la ofertă, pe emag. (click pentru detalii)
Timp mai scurt de preparare
Lintea este deja fiartă, deci va trebui să “opărim” legumele, ceea ce va fi suficient. Urmărim culoarea: dacă supa va avea o culoare puternică, vie, atunci am păstrat bine nutrienții. Dacă fierbem întâi legumele este foarte posibil (din cauza timpilor diferiți pentru fiecare) să pierdem mai mult.
Se poate folosi și spanac gata fiert, caz în care supa-cremă nu mai necesită fierbere.
De când au apărut aceste conserve fără BPA (deci sigure pentru sănătate) nu mai am nici un motiv să pierd vremea cu fierberea leguminoaselor (includ aici și fasole, năut, mazăre).
Simplitate
Dacă fierbem legumele înainte să le pasăm vom avea nevoie de timpul de răcire, apoi de un blender care să reziste. În cazul în care inversăm ordinea, vom putea folosi orice blender. Avem chiar varianta să adăugăm apă fierbinte peste mix și va fi suficient.
Rețeta de supă-cremă după metoda nouă
Am pornit de la linte deja fiartă (al-vapore) de la d’aucy, de calitate maximă, completând cu un mix “pentru smoothie” de la Eisberg. Varza kale și rucola au efect antiestrogenic, deci ajută bărbații, dar și femeile care au retenție de apă și grăsime în exces în zona taliei.
Uleiul are rolul de a îmbunătăți asimilarea substanțelor liposolubile (carotenoizii, de exemplu), iar chimenul de a ajuta digestia lintei. În loc de pâine obișnuită am ales o pâine crocantă de secară, mai multe fibre, mai multe proteine, mai puține calorii și înlocuiește crutoanele ca textură.