Sfeclă roșie
Sfeclă roșie, beneficii
Sfecla roșie, această legumă rădăcinoasă devine din ce în ce mai populară datorită multiplelor beneficii pe care le are. Este o legumă foarte versatilă: suc, proaspătă (rasă, în salate), fiartă (în supe), coaptă, murată, chipsuri deshidratate… se mănâncă până si frunzele.
Avem în imagine o variantă la conservă fără BPA, de la d’aucy, sterilizată “al vapore”, în vid, pentru o menținere optimă a beneficiilor nutriționale. Poate fi folosită direct în salate și alte rețete, fără a trebui “scursă” (nu are apă adăugată). Tehnologia păstrează mai bine și textura alimentelor (sunt mai crocante) și culoarea mai vie.
Merge foarte bine cu hrean, piure de cartofi, cu alte legume (morcov, țelină), avocado, brânzeturi sau cu ficat. Principalii nutrienți esențiali cu care vine sunt acidul folic, manganul (bun pentru articulații), potasiul, vitamina C, fierul. Apoi furnizează o serie de fitonutrienți cu efecte benefice: antiinflamator, antitumoral, detoxifiant, antianemic, hepatoprotector.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21434853
Indicele glicemic este mediu (în jur de 60), la un aport de aproximativ 10g de carbohidrați la 100g de sfeclă roșie.
Acidul oxalic este prezent și în sfeclă, deci trebuie consumată cu precauție de către cei cu predispoziție pentru pietrele la rinichi. La fel, o parte dintre fibre intră în categoria FODMAP, deci pot cauza tulburări gastrointestinale persoanelor sensibile.
Oxidul nitric
Sfecla nu conține “oxid nitric” ci poate stimula sinteza de oxid nitric, un vasodilatator natural, scăzând tensiunea arterială aproape la fel de bine ca unele medicamente. Deci conține nitrat (NO3−), aflat intr-o discuție largă (mezelurile pot conține nitrit ca aditiv alimentar), cu multe studii arătând beneficii pentru sănătate.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19748594
https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/HYPERTENSIONAHA.114.04675
Se folosește foarte mult de către sportivi, în special înainte de competiție (suc sau extract).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22248502
Beneficiul apare și în combaterea disfuncției erectile.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3575935/
Un alt efect interesant este în prevenirea infecțiilor respiratorii.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29370244
Detoxifiant
Deși în orice manual de fiziologie sunt explicate principalele mecanisme de detoxifiere celulară, e mai ușor pentru unii sa spună ba că nu există toxine, ba că dacă există oricum nu putem face nimic, ba că și dacă putem face ceva să ajutăm corpul, o facem degeaba. Realitatea este că în sfecla roșie avem substanțe care ajută faza a doua a detoxifierii, prin activarea unor enzime specifice în ficat.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16351511
“Furthermore, this led to increased activity and mRNA expression of several phase II detoxifying enzymes, including glutathione S-tranferases and NAD(P)H:quinone oxidoreductase, which play important roles in host defense against xenobiotics.”
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4425174/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23769299/
Deci da, un program de “detox” care include sfeclă roșie este un program care are beneficii garantate prin studii științifice, nu inventate de cineva în scop comercial. Pentru că nu te obligă nimeni să mergi la “detox” în Turcia, poți mânca sfeclă roșie bine-mersi și acasă.