Cartofi în dietă? Da, dar cu salată și nu prăjiți.
Cartofi în dietă?
Cartoful este unul dintre cele mai nedrepățite alimente, alături de șorici (sursă de colagen).
Cu o densitate calorica relativ mică (20g de “carbo” la 100g, similar cu bananele), cartofii au substanțe care dau sațietate, rezultând un “indice de sațietate maxim”, mult peste alte alimente. Asta arată cât de bine de satură, la un numar de calorii, în comparație cu celelalte.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17497076
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23221259
Sunt sursă de potasiu (precum bananele), vitamina C, magneziu și vitamine din grupul B.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6267054/
Cartofi prăjiți
Vor aduna ulei (calorii goale) și există riscul să se producă acrilamidă, acroleină și alte substanțe toxice.
Soluția mai sănătoasă
O variantă este să îi “prăjim” într-un aparat special sau în cuptor. Pentru a reduce indicele glicemic vom avea răbdare să se răcească puțin și vom asocia cât mai multă salată (fibre). Oțetul balsamic va contribui și el la reducerea impactului glicemic.
Am adăugat în tavă și am amestecat bine: puțină sare, piper, turmeric, ulei de măsline, rozmarin. Separat am făcut și căteva “șnițele de pui”, tot la cuptor. Se poate observa culoarea aurie atât pentru șnițele (doar cu mălai), cât și pentru cartofi. Este un semn că nu au apucat să se producă substanțele toxice, deci avem o variantă mai sănătoasă, cu un gust la fel de bun cu cel al alimentelor prăjite cu adevărat.