Sosuri pentru steamer
De ce gătim la steamer?
Steamer este aparatul de gătit la aburi, o metodă dintre cele mai sănătoase. Poate chiar cea mai sănătoasă. Totuși, dacă unele vegetale devin chiar mai aromate, multe dintre preparate pot fi mai fade și fără gust, în comparație cu prăjirea, cuptorul sau grătarul. Din păcate tocmai acele substanțe care se formează când încălzim peste 120-140 de grade sunt aromate dar pot fi și toxice.
Avem un steamer decent, de la Heinner Electrocasnice (click pentru detalii, e la ofertă pe emag). Folosim un astfel de aparat de gătit, dedicat, chiar dacă și alte aparate pot ține loc de steamer (vasul cu presiune, multicooker-ul). Sau poți pune pur și simplu alimentele într-o sită deasupra unei oale în care fierbe apă.
Uleiuri
Ulei de măsline sau alte uleiuri: un ulei de calitate va veni cu aroma lui și va pune în valoare nu doar aroma peștelui sau legumelor ci va îmbunătăți și asimilarea unor nutrienți. Se pune la final, în farfurie. Ca sursă de acid putem folosi ca în salate: lămâie sau oțet.
Cu pește merge cel mai bine lămâia, așa cum am făcut aici.
Sos de usturoi
Usturoiul merge practic cu orice, trucul fiind să îl zdrobim în prealabil și să-l lăsăm să “respire” câteva minute. Asta activează compuși benefici pentru sănătate și reduce mirosul, în același timp. O idee este să îl amestecăm în iaurt (sau smântână fermentată).
Sos de soia
Ca și alte sosuri de fermentație (sos de stridii, sos de pește) conține glutamat liber precum și alți potențiatori de aromă, în formă naturală. Sarea este și ea prezentă în cantități relativ mari, deci nu va mai fi nevoie de sare suplimentară. Va da imediat un gust puternic, savuros (umami).
Mixuri de ierburi aromatice
Poate fi folosit practic orice mix iți place sau chiar câte un singur condiment, de la pătrunjel la rozmarin și de la curry la harisa. Ideal este să le amestecăm într-o bază, fie de ulei, fie de iaurt.
Muștarul, ketchup-ul și alte sosuri gata preparate
Sunt cea mai simplă soluție și putem găsi în magazine variante fără chimicale, cum sunt cele de la Eisberg (cu oțet de Tokaj). Preferatul meu este “vinegrette”.
Totuși, maioneza gata făcută nu este chiar maioneză, deci rămânem la sosuri bazate pe ingrediente sănătoase, nu care sunt 90% ulei de floarea soarelui și restul aditivi.