Fripturică de purceluș cu sălățică
Friptură la grătar, mai sănătoasă

Pentru mulți dintre noi, carnea rămâne un aliment de bază. Sursă de proteine, fier, zinc, coenzima Q10, carnitină, creatină, carnosină. Și de gust. Multă vreme grătarul a fost “vedeta”, însă din ce în ce mai multe studii confirmă că arsura poate cauza stress oxidativ și alte probleme de sănătate. Deci iată cum facem un grătar mai sănătos și cu ce trebuie să-l asociem pentru a păstra maxim de gust cu minim de risc.
Materia primă

Pornim de la o carne cât mai curată, neaditivată. Unul dintre riscuri este prezentat de nitrit, alegem deci o carne care nu a fost tratată. De aemenea, evităm carnea tocată.
Temperaturile de frigere

Aici este tot secretul. La un grătar în aer liber avem fumul (toxic, inclusiv la contactul cu pielea, pentru “grătaragiu”). Aici vom folosi un grătar electric și vom găti carnea pe ambele părți simultan, astfel încât să reducem la minim formarea de compuși cancerigeni.

Aici intervin cele două filosofii: ori pornim direct cu o temperatură mare, care să “sigileze” carnea și să mențină sucurile în interior, ori pornim de la o temperatură mică și gătim cât considerăm necesar. La final îi putem da puțină culoare și o urmă de brunare, dacă asta ne dorim. Sau așa preferă cei pentru care gătim.
Grătarul meu de la Heinner (click pentru oferta emag) are posibilitatea de a regla temperatura, practic poți “coace” cu el (lucru util mai ales pentru legume), fără a produce arsură. De asemenea, are funcție de menținere la cald. Fumul și mirosul produse vor fi minime, deci merge bine în casă ori pe terasă (să nu zic balcon).
Salata, obligatorie

Salata contribuie pe mai multe căi lângă friptură: aport de fibre și antioxidanți, în primul rând. Apoi, dressingul de oțet este dovedit ca util în prevenirea formării de compuși toxici în tubul digestiv în urma consumului excesiv de carne. Am făcut un și un sos din ierburi aromatice, usturoi și iaurt.

Pentru că grătarul este un mod rapid de a găti, pornesc la salată de la o simplă și ieftină “iceberg” de la Eisberg Romania. Gata spălată și tăiată, foarte proaspătă, ne scutește de muncă aiurea și timp pierdut.
