Cereale: ce și cum?
Ce înseamnă “cereale”?
Înseamnă semințele unor plante (sau plantele în sine), din familia Graminee. Deși se poate presupune că au fost mâncate de către om în cantități mici dintotdeauna, revoluția agrară a făcut disponibile cantități mult mai mari și aproape în orice anotimp. Astfel ele au început să ocupe un rol foarte important atât în alimentația omului cât și în dezvoltarea socială, politică și chiar religioasă. Locuri fruntașe ocupă grâul (cu diverse variante), orezul, porumbul. Mai puțin folosite sunt ovăzul, secara, orzul.
Varianta de grâu considerată cea mai sănătoasă este spelta.
Ovăzul are cele mai multe beneficii iar secara se pretează la a fi procesată în crackers și pâine, care înlocuiește pâinea de grâu.
După inventarea procesării cerealelor în “fulgi” și popularizarea lor în SUA, termenul a ajuns să fie sinonim cu “produse procesate din cereale” (fulgii de cereale pentru micul dejun).
O categorie aparte sunt “pseudocerealele”, semințe alte altor plante (quinoa, mei, amarant, hrișcă, teff etc.). În mod cert sunt mai hrănitoare decât cerealele.
Nutriția
Semințele plantelor nu sunt făcute să fie mâncate (digerate), din contră. Ele se apără de digestie prin mai multe straturi de înveliș, dar și prin prezenta unor antinutrienți și inhibitori enzimatici. Semințele sunt făcute de plantă pentru ca planta să se reproducă.
Ca grupă alimentară, sunt sursă principală de carbohidrați, cu o cantitate redusă de proteine și neglijabilă de grăsimi sănătoase.
Glutenul este o discuție în sine (poți găsi aici pe blog o serie de articole) dar problema se rezolvă simplu: dacă suspectezi că ai o intoleranță la gluten atunci îl scoți câteva săptămâni și observi efectele. La cei mai mulți oameni cu probleme de sănătate se petrece un miracol. O variantă este să facem pâine în casă, cu ingredienele pe care le considerăm utile.
Fibrele sunt altă discuție, cele din grâu fiind dăunătoare pentru intestinele noastre, cele din ovăz fiind, în schimb, benefice. În mod evident, cerealele integrale vor conține mai multe fibre, dar tipul lor este la fel de important.
Apoi sunt cantități variabile de vitamine și minerale, dar asimilarea lor este discutabilă. Citește și articolul despre Cereale integrale.
Cine și cât?
Din punctul meu de vedere, cerealele sunt utile doar pentru persoanele care au activitate fizică intensă, sportivi, oameni cu munci grele, copii în creștere etc. Nu pentru sedentari. Pentru un sedentar cerealele (și alimentele derivate din ele) au, pur și simplu, prea multe calorii goale.
Obiceiul de a mânca cereale cu lapte la micul dejun este, pentru mine, doar un truc de marketing, nu ceva util pentru oameni. În nici un caz ele nu reprezintă o alegere mai sănătoasă ci poate doar una mai puțin dăunătoare față de gogoși, covrigi, merdenele sau altele asemenea.
Tipuri de “cereale”
Dintre alimentele procesate din cereale, fulgii ocupă un rol important, atât prin comoditate cât și prin reclama agresivă care li se face. Deși costul unui kilogram de procesate poate fi și de zece ori mai mare decât al materiei prime. Evident că o parte din diferență merge spre finanțarea “studiilor”, “medicilor”, “influențărilor” și altor metode prin care consumatorul ajunge să creadă că ar fi o alegere bună.
Ce putem alege?
Utile
Fulgii de ovăz, fulgii de porumb, amestecurile de cereale (musli) fără zahăr adăugat pot face parte dintr-o dietă sănătoasă, atât ca atare cât și în diverse rețete. Atenție la prezența “extractului de malț” în fulgii de porumb, este acolo drept potențiator de aromă și poate induce un consum exagerat.
De evitat
Orice aliment procesat cu zahăr adăugat, aditivi (arome etc.). Pe lângă caloriile goale (care predispun la îngrășare) aceste cereale procesate prezintă și un risc suplimentar cauzat de prezența unor substanțe toxice produse în timpul producției.