Cum facem sandwich-uri pentru drum?
Cum facem sandwich-uri pentru drum?
Mulți dintre noi suntem pe drumuri în timpul vacanței și am devenit din ce în ce mai nemulțumiți de ce putem găsi de mâncare în benzinării. Aproape numai junk food, iar când crezi că îți cumperi un sandwich, ingredientele din interior sunt transparente. Am în articolele despre “pachețel”, variante pe care să le punem în cutii (de la salate la rețete mai complexe) însă când conduci e mai greu să duci lingura la gură. Așa că preferăm sandwich-urile. Pentru asta au fost inventate.
Ingrediente
Am folosit aici pâine de diverse tipuri, dar din care am scos o parte a miezului. Am observat că, după ce am lansat inițial această idee într-un articol mai vechi, ea a devenit foarte populară printre bloggerii și influențării de pe la noi. Hai să și explic de ce facem ceea ce facem.
Avem deci o sursă de carbohidrați, care este și suportul (în sens propriu, nu cel englezesc) pentru celelalte componente: în special sursele de proteine. Am ales acum prosciutto, brânză (am avut niste pecorino) și ton. Inversăm proporția ingredientelor: mai mult conținut, mai puțină pâine.
Poate fi orice tip de carne, inclusiv un piept de pui sau un mușchi de porc la cuptor, tătate mai subțiri. Poate fi un cașcaval feliat. Poate fi un macrou afumat. Poate fi chiar un hummus ori o fasole bătută. Toate sunt bine sărate, pentru a “ține” mai multă vreme. De asemenea, trebuie să fie bine scurse sau cât mai uscate. Pâinea poate fi protejată și cu puțin unt sau frunze de salată.
Mergem la minimul necesar cu celelalte ingrediente, dar le adăugăm pentru un plus de antioxidanți și savoare: capere, ardei, pastă de măsline sau oricealtceva.
De ce avem nevoie de sandwich maker?
Pentru a reduce riscul de alterare (mai ales vara), pe lângă ingredientele sărate mai avem câteva trucuri: am lăsat pâinea să se usuce puțin de seara până dimineața, apoi am “sterilizat” într-o oarecare măsură sandwich-urile într-un “sandwich maker”.
Adică un aparat de făcut sandwich-uri (care este și aparat de gofre- click pentru rețeta de gofre). Click pe imaginea de mai jos pentru detalii despre aparatul de “sanvișuri” de la Heinner pe care îl folosesc eu. La 100 de lei, e gratis. Da, putem face aceeași treabă și cu grătarul electric.
Pentru că vreau doar să conserv, nu să distrug prin ardere, am grijă să obțin doar o culoare aurie, nu maro închis ori neagră. De asemenea, obținem beneficiul că vom “compacta” pâinea împreună cu ingredientele.
Le lăsăm la răcit, le împachetăm în folie, le băgăm în frigider (sau congelator) și apoi în geanta termoizolantă. Vor ține chiar și câteva zile. Un iaurt de băut merge la fix lângă ele.