Cotlet de miel cu salată
Cotlet de miel cu salată
Avem în imagine un minunat cotlet de miel, făcut la grătar (citește mai jos cum), lângă care am pus o salată. Această rețetă întrunește aproape toate regulile: carne de animal ierbivor (mai curat), marinată (reduce formarea compușilor toxici pe grătar), preparată la temperatură mai scăzută (se observă că nu există arsură). Pentru protecție maximă am adăugat o salată cu multe componente crude (rucola, ceapă, rosii), bogată în antioxidanți și o sursă suplimentară de fibre (năut). Fibrele (atât din salată cât și din năut) au efect prebiotic și hrănesc flora intestinală benefică. Astfel, eventualele efecte nocive ale cărnii sunt anulate, în mare măsură.
Grătar inteligent
Și grătarul în sine are câteva funcționalități speciale (reglarea temperaturii, încălzirea simultană pe ambele părți) dar modul în care îl folosim noi este inteligent. Temperatura este redusă, astfel încăt formarea compușilor cancerigeni este prevenită. De asemenea, pentru un timp mai scurt de preparare, îl inchidem, ca pe un sandwich-maker și carnea este gătită simultan pe ambele părți (nu este nevoie să mai întoarcem cotletele). Excesul de grăsime se scurge, deci și caloriile vor fi reduse.
Click pe imaginea de mai sus pentru oferta emag la acest grătar Heinner de care noi suntem foarte mulțumiți. Avem o terasă mare și vara îl scoatem afară, pentru diversitate culinară și pentru prietenii care preferă gustul de grătar. În mod normal, în familie gătim cu alte aparate, la temperaturi mai mici (pressure cooker, steamer).
Foarte important: orice grătar trebuie să fie perfect curat (spălat) înainte de fiecare “șarjă” iar frecarea lui cu grăsime este total contraindicată. Grăsimea arsă este poate cea mai dăunătoare substanță pe care o producem în bucătărie.
Salata
Pentru salată am pornit de la o rucola gata spălată și tăiată, de la Eisberg. Problema la salată nu ar fi neapărat spălarea, cât uscarea (nu avem acasa centrifugă pentru uscarea salatei).
Năutul
Pentru năut alegem clar varianta la borcan de la d’aucy (există și la conservă, “al-vapore”, fără lichid). Și conserva este ok (nu are BPA). Se poate merge și către mai mulți carbohidrați, cu porumb boabe. Aceste variante sunt cele mai simple și rapide. De asemenea, porumbul la borcan este net superior celui congelat. Dacă e și “bio”, cu atât mai bine, mai ales că am folosit un cotlet de miel, probabil cea mai curată carne pe care o putem găsi în mod obișnuit.