Salată cu ou, de dimineață
Salată cu ou
În loc de omleta cu legume, iată o altă variantă (mai rapidă și mai sănătoasă) pentru ouăle de dimineată. Sau de la prânz. Sau de seară. Da, se pot mânca oricând și (teoretic) oricâte, nu “cauzează” nici la ficat, nici la “colesterol”. Dar contează cum sunt preparate și ce punem lângă ele. Dacă o amestecăm bine și oul nu a fost făcut piatră, rezultă automat și un sos (maioneză), deci avem “dressing” inclus.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6024687/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6126094/
Ingrediente
Avem ouă fierte moi (da, sunt bio, nu am avut de la țară), salată eisberg simplă, câteva măsline, brânză maturată. Am avut pecorino sardo pe care l-am mai ținut câteva luni acasă până s-a făcut “piatră”, eliberând și mai multe arome. Pot urma oțetul balsamic sau doar niște sfeclă roșie. Cu sfeclă roșie e deja altă rețetă, aa că aici am rămas la ingredientele de bază.
Salata e tot de la Eisberg, dar sub marcă Delhaize (Mega Image). Oul e bio, brânza artizanală (lapte de la oi care pasc pe dealuri). Conservele sunt fără BPA. Măslinele sunt kalamata bio, am preferat cu sâmbure deoarece mi se pare că rețin mai bine aromele.
Filosofie
În mod evident, este o salată low-carb (aproape no-carb), deci se poate merge în cele două direcții. Pe dieta low-carb ramane așa (eventual mai adăugăm proteine: ou, brânză) sau adăugăm grăsimi, să o ducem spre “keto”: ulei de măsline (eventual MCT Oil), mai multă brânză. Cealaltă direcție este spre carbohidrați: porumb, quinoa, sfeclă sau chiar fasole/năut.
Iată deci o salată cu ou care ne mai scoate din banalitate și ne oferă posibilități multiple de a diversifica dieta.