Dieta cu supa de varză tunată (supa)
Dieta cu supă de varză tunată
Dieta cu supă de varză era (și poate mai este) populară printre persoanele disperate să slăbească dar care nu vor să investeacă puțin timp în documentare. Da, varza are beneficii în slăbire, pentru că are puține calorii și conține substanțe care vor reduce retenția de apă. Dar în nici un caz nu poti mânca o perioadă prea lungă de timp doar supă de varză, pentru că lipsesc proteinele și grăsimile sănătoase. Deci hai să vedem cum facem să completăm dieta cu ceea ce avem nevoie.
Am pornit de la mixul pentru supă-cremă de legume de la Eisberg (se găsește la Mega Image). Am mai făcut cu el supă normală și legume la wok (ca garnitură pentru carne).
Proteinele: în ansamblul dietei trebuie să fie prezente surse de proteine de calitate (puiul rămâne în top ca sațietate, alături de ouăle fierte tari. Aici am folosit mazăre (din mix, dar putem adăuga în plus), sursă proteină vegetală, care dă și ea o senzație de sațietate mare, datorită fibrelor pe care le conține. La d’aucy conservele nu au BPA și există și variantă de mazăre bio, la borcan.
Pentru grăsimi am ales în rețetă ulei de măsline. Aici au și un alt rol, foarte important: ajută la o asimilare mai bună a compușilor liposolubili, cum ar fi beta-carotenul din ardeiul roșu.
De ce dăm întâi la blender ingredientele?
Activarea unor compuși benefici se face atunci când legumele sunt foarte bine mestecate. Acest lucru se întâmplă mai greu atunci când mâncăm o salată, de exemplu, pentru că tendința oamenilor este de a mesteca prea puțin. Odată format sulforafanul, este mai stabil termic și supa poate fi încălzită. Poate fi mâncată și rece, dacă asta vrem.
Cruciferele (includem aici si broccoli, de exemplu, din care se fac supe cremă excelente) conțin precursorul suflorafantului, o substantă cu nenumărate beneficii: antiinflamator, antioxidant, protector împotriva radiațiilor solare, antiestrogenic, antitumoral.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5225737/
Nu le-am pulverizat complet, deși blenderul de la Heinner (click pentru informații și ofertă) poate face asta, tocmai pentru a mai păstra “identitatea” ingredientelor. Am adăugat sare, ulei de măsline infuzat cu de trufe, piper, ghimbir, boia de ardei dulce. A ieșit foarte bună, potrivită în orice sezon.
În funcție de cât ulei punem, poate avea mai multe sau mai puține calorii. Se pot mânca și câteva porții pe zi, mai ales vara, când va contribui și la hidratare.
Deci, o astfel de supă poate face parte dintr-o dietă, chiar dacă “dieta cu supă de varză” în forma ei clasică este inutilă și chiar periculoasă.