Roșii: ce facem cu ele?
Roșiile sunt un aliment foarte popular, mai ales vara, deci hai să vedem cum le alegem și cum le mâncăm, pentru beneficii maxime. Roșia este un fruct, deci, teoretic, ar trebui tratată ca atare în alimentația noastră. Acest fruct însă, datorită gustului savuros deosebit (conține glutamat natural) însoțește cu rol de “legumă” diverse alte ingrediente.
De reținut că roșiile au ajuns din “lumea nouă” în Europa de doar câteva sute de ani. Cu toate acestea, au fost incluse rapid în mai toate bucătăriile, în special în cea mediteraneeană (italiană, spaniolă, grecească, libaneză etc.).
Conținutul nutrițional
Este similar cu al altor fructe: ceva carbohidrați (7g total, cu 5g de zaharuri), ceva fibre, aproape deloc proteine și grăsimi. Este însă un aliment bogat în antioxidanți (licopenul fiind cel mai cunoscut) și compuși cu efect antiinflamator (dacă sunt bine coapte la soare).
Sunt benefice pentru prostată, piele (inclusiv impotriva arsurilor solare, prevenirea cancerului, prevenirea problemelor cardiovasculare.
Cum le alegem?
Nu ai cum să știi ce reziduuri de pesticide conțin doar uitându-te la ele cu ochiul liber. Pentru asta este nevoie de teste de laborator. Deci, încercăm să le mâncăm în sezon, când avem o sursă de la țară și sunt bine coapte la soare.
Cum le mâncăm?
Prepararea termică (încălzirea) le potențează valoarea nutritivă. La fel o face și asocierea cu o sursă de grăsime (aici, ulei de măsline). Deci bulionul de roșii (sucul concentrat) este bun, chiar dacă nu vorbim despre roșii proaspete. Evident, dacă avem un produs comercial vom citi cu mare atenție eticheta.
4 rețete cu roșii
Am primit roșii de grădină, foarte gustoase, fiind greu să mă hotărăsc la o rețetă anume, așa că iată patru rețete rapide și sănătoase, de sezon. Toate au primit puțin ulei de măsline, capere și sare, unde a fost cazul (tonul și brânza sunt deja sărate). Am pus în mijloc, de asemenea, câteva felii de ceapă și castravete, pentru cine vrea mai mult gust și volum.
Cu ton, capere și măsline
Combinație simplă și clasică, bogată în proteine. Tonul este de la borcan de sticlă. Caperele (caperini, de fapt, mai mici), în ulei de măsline, nu în saramură (da, e diferență).
Cu măsline și brânză maturată
Brânza maturată (aici pecorino sardo) este și ea foarte bogata în glutamat și alti potențiatori naturali de aromă. Trebuie să avem grijă la cantitatea totală (are multe calorii, în special din grăsime) și la aportul de sare. Nu mai suntem în situația de a mânca jumătate de kilogram de brânză cu un kilogram de roșii, plus o pâine întreagă. Mergem pe degustare, nu pe umflat burta.
Cu linte și quinoa
Formăm o proteină completă din linte și quinoa. Uleiul de măsline “leagă” gusturile și devine o masă completă foarte gustoasă, de vară. Aici avem ingredientele reci, dar combinația poate fi tranformată și în mâncare caldă, cu aceleași ingrediente.
Am folosit linte și quinoa “al vapore” (la abur) de la d’aucy, pentru comoditate. Faptul că aceste conserve nu au BPA este un mare plus. Se găsesc în mai toate magazinele și sunt convenabile ca preț. Îmi scutesc multă muncă (ce ar fi însemnat să fierb quinoa și linte pentru o salată?).
Cu semințe de cânepă
Magneziul din semințele de cânepă ajută relaxarea și combaterea stress-ului. Ar fi o rețetă bună pentru seară. Este low-carb, deci potrivită în slăbire. Au grăsimi sănătoase (omega 3), proteine și fibre. Sunt mai ușor de digerat decât semințele de in.
Bonus: suc de roșii
Adăugăm puțină sare și puțin piper, cel puțin… de vodkă nu știu dacă preferați. Sper să nu. Poate puțină smântână, ca sursă de grăsime, pentru asimilare mai bună a licopenului și carotenoizilor.
Pentru suc am folosit storcătorul “cu melc” de la Heinner (click pentru ofertă), suficient de mic încât să mă gândesc să îl iau cu mine în vacanță, dar cu “gura mare” (încap bucăți mari și roșii întregi). Se pot face și cantități “industriale” (adică pentru stocare ulterioară) dacă aveți roșii dintr-o sursă bună.
PS: desigur, putem merge oricând spre o salată clasică de brânză cu roșii, pe care să o îmbunătățim cu niște frunze (aici Fitness Mix de la Mega Image, marca proprie Delhaize, făcută tot de Eisberg Romania), măsline, ceapă.