Salată cu feta și semințe de pin
Salată cu feta și semințe de pin
Fiind în Grecia în vacanță a trebuit să încerc și brânza feta. Poate una dintre cele mai falsificate varietăți de brânză de pe la noi. Putem găsi în feta din magazinele noastre uleiuri vegetale, proteină din soia și chiar grăsimi hidrogenate.
Feta
Feta este o specialitate grecească de brânză, cu un conținut mare de grăsime, învechită, din lapte de oaie (eventual cu un adaos de lapte de capră). O putem considera similară cu telemeaua noastră. În nici un caz feta autentică nu este o pastă ci o brânză care are tendința să se fărâmițeze. De asemenea, este o brânză făcută cu cheag, ceea ce este deosebit de important, fiind mai sănătoasă decat imitațiile industriale. Are numeroase tipuri de probiotice, contribuind la sănătatea tubului digestiv, dar și la starea generală bună a organismului.
Are o cantitate semnificativă de CLA, un tip special de grăsime care ajută atât menținerea unei compozitii corporale optime (mai puțină grăsime, mai multă masă musculară) dar se pare ca are și proprietăți antitumorale.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4574006/
Există și variante din lapte crud (nepasteurizat), de preferat, evident. Cu grijă totuși la copii, bătrâni și femei însărcinate.
Cu ce merge?
Se folosește atât ca atare, în salate, cu roșii sau este inclusă în diverse rețete. Evident, în Grecia, multe rețete vor fi de produse de patiserie, pe care încerc să le evit. Avem acolo glutenul dar și o cantitate mare de amidon, făcând acele alimente foarte dense nutritiv, bune pentru îngrășat și creștere, nicidecum pentru menținerea unei greutați în limite normale.
Salata aleasă de mine a fost una “tricoloră”, găsită la magazin, la pungă (cum sunt și la noi salatele de la Eisberg pe care le folosesc în mod obișnuit). Fiind în vacanță vreau să mănânc și sănătos, pe cât posibil, iar această variantă este comodă și rapidă. Din ce putem găsi în țară mixul Misticanza pare să se potrivească cel mai bine.
Celelalte ingrediente din salata mea sunt, în mod natural: măsline (și ulei de măsline), semințe de pin, oțet balsamic. Semințele de pin au și ele un avantaj suplimentar în controlul apetitului.
Totuși, trebuie să avem grijă la cantități, această salată cu feta are multă sare, iar rețeta, per total, este o rețetă cu un aport mare de grăsimi (chiar dacă grăsimi sănătoase). Este o salată “keto”, potrivită unei diete low-carb, nu poate primi prea mulți carbohidrați lângă ea.
CLA- acid linoleic conjugat sau “rumenic”
În plus, dacă nu avem o sursă de lactate făcute din lapte adevărat (de la rumegătoare care au mâncat preponderent iarbă, pentru formarea CLA) există varianta suplimentării cu acest tip de grăsime benefică. Click pe imagine pentru oferta suplimente.ro.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17490954