Mazăre cu cartofi
Mazăre cu cartofi
Mazăre cu cartofi: un fel de mâncare simplu, ieftin, rapid și ușor de făcut. I-am dat câteva mici note exotice, pentru gust și diversitate: ulei de măsline, usturoi, curry. Ceapa ar merge atât în compoziție cât și la final, lângă mâncarea deja gătită.
Este o combinație vegetală (vegană, de post), cu un aport variabil de proteine și carbohidrați, în funcție de proporția ingredientelor. Aportul de grăsimi este minim, dar esențial pentru asimilarea optimă a nutrienților. Turmericul din curry are nevoie de această cantitate minimă de grăsime pentru a-și pune în valoare calitățile extraordinare: antiinflamator, antioxidant.
Poate fi mâncată așa, cu pâine (cine își permite) sau ca garnitură la carne (nu recomand). Cine poate să mănânce soia ar putea adăuga și cuburi de tofu, pentru un plus de proteină și o textură diferită.
Cantitatea mare de fibre, proteine și prezența cartofului face această rețetă să fie foarte sățioasă. Aș spune că pentru un prânz “plant based” este cea mai indicată.
Ingrediente
Am mers pe ingrediente “bio”, dar puteți folosi și ingrediente obișnuite, dacă aveți surse bune. Mazăre la borcan de la d’aucy (calitate foarte bună, click pe imaginea de mai sus pentru a o comanda), cartof, usturoi, roșii cherry, puțin ulei de măsline, sare, piper și curry. În loc de mix curry se poate folosi pudră de turmeric. Are loc și niște ghimbir pentru cei care îl preferă, ajută digestia și “încălzește” organismul.
Conservele sunt sterilizate prin fierbere, deci nu au conservanți. Au doar puțină sare, de care ținem cont.
Mod de preparare
Fierbem pe jumătate cartofii tăiați cubulete și îi scurgem de apă. Vrem să rămână întregi, altfel e vor face piure.
Într-un vas mic de gătit (am făcut o porție mare) punem uleiul de măsline și pudra de curry (amănunt important). Călim foarte puțin usturoiul și de îndată ce începe să își schimbe culoarea adăugăm roșiile.
Când și roșiile sunt gătite adăugăm cartofii, cu puțină zeamă. La final, mazărea are nevoie doar de o ușoară încălzire, fiind deja fiartă în borcan. Amestecăm ușor cu o lingură de lemn până ajunge la consistența dorită (se evaporă toată apa sau lăsăm un sos).
Delicios!