Poftă de dulce de la Heinner
Poftă de dulce
Prietenii de la Heinner au scos o nouă linie de ustensile de bucătărie: Poftă de Dulce by Simona Pope. Simona Pope este un “pastry chef”, adică un fel de cofetar cu ștaif. Și profesoară în domeniu. Deci au rezultat aceste utile și frumoase “jucării”, care ne vor ajuta să gătim mai ușor. Sunt făcute din materiale de calitate și prețul este foarte accesibil.
Le-am primit și eu la evenimentul de lansare și deja le-am testat, implicând și copilul în toată această poveste (pentru amestecat, pentru ștanțarea biscuiților).
Cum combatem pofta exagerată de dulce?
Pofta de dulce este ceva normal, atât timp cât alimentele dulci sunt în cantități reduse și ocazional. Cum ar fi de Sărbători.
Pofta de dulce poate fi un semn al deficitelor nutriționale (magneziu, crom), de stress sau de lipsă de proteine din dietă.
Câteva măsuri simple sunt:
- Dulciurile după efortul fizic (atunci când rezerva de glucoză din corp a fost consumată într-o oarecare măsura și sensibilitatea la insulină este mare).
- Adăugarea de scorțișoară, turmeric, acid alfa lipoic (ca supliment), vitamina C.
- Mai multe proteine dimineața (vor ajuta la reglarea apetitului și reducerea poftei de dulce de seara).
Dulciuri cu mai puțin zahăr și mai puține calorii
Pentru că mai toți avem și poftă de dulce, ideal este să pregătim dulciurile în casă, după rețetele pe care le considerăm acceptabile pentru dieta noastră sănătoasă.
Dulciurile au, ca ingrediente principale zahărul, făina, uleiul (sau altă sursă de grăsime, de exemplu unt). Apoi vin ingredientele secundare: ouă, lapte, cacao, arome de diverse tipuri.
În loc de făina albă de grâu putem testa rețete cu făină de orez (fără gluten), făină de migdale, făină de nucă de cocos. Aceste variante se comportă foarte diferit (tocmai prin faptul că nu au gluten), deci rețetele trebuie adaptate pentru că nu se vor “lega”, așa cum știm că se leagă cele cu făină de grâu. Făina integrală de grâu nu consider că este o alternativă utilă, se comportă oricum diferit și fibrele din grâu pot irita tubul digestiv, în special în cazul copiilor. De asemenea, are mai mult acid fitic, reducând asimilarea mineralelor.
Se găsesc acum mixuri fără gluten (chiar bio sau cu ingrediente “curate”) pentru brownies, biscuiți etc.
În loc de zahăr avem diverse categorii de înlocuitori și îndulcitori. Zahărul brut, de trestie (sau sucul de trestie deshidratat) are o aromă deosebită și o cluoare cafenie, specifică. Mierea, din păcate, nu se comportă foarte bine la temperaturi mari, dar avem și sirop de agave, sirop de arțar. Stevia este un îndulcitor non-caloric dar trebuie folosit cu grijă în dulciurile destinate copiilor. Xilitolul și eritritolul se vor comporta și ele diferit față de zahăr, dar au alte avantaje. De exemplu, xilitolul contribuie la prevenirea cariilor dentare și chiar a infecțiilor ORL. Le găsiți pe www.suplimente.ro.
La sursele de grăsime putem folosi uleiuri de bună calitate și să evităm grăsimile hidrogenate (trans). Uleiul de nucă de cocos devine din ce în ce mai popular, se potrivește foarte bine în dulcuri, datorită aromei discrete dar exotice.
Iatâ câteva exemple de rețete mai sănătoase:
Biscuiți cu gem de zmeură (click pe imaginea de mai jos pentru rețetă):
Biscuiți cu ovăz (click pe imagine):
Biscuiți cu proteine: