Mâncare de ardei și quinoa
Mâncare de ardei cu năut și quinoa
Devine clar pentru toată lumea că ne place această combinație de năut și quinoa, care poate fi pusă alături de diverse legume, mai ales în post. Cele două își completează bine profilul de aminoacizi al proteinelor și formează o masă de post sau vegană aproape completă. Deși nu țin post și nu sunt vegan, multe dintre mesele mele arată așa, pentru că mănânc foarte puțină carne.
Vitamina C
Ardeiul roșu este o sursă foarte bogată de vitamina C dar și de beta-caroten. Poate fi pus în salată sau gătit. Sper să fur și o rețetă armănească de “piperki tsirgăsiti”, pentru că îmi place foarte mult.
Pătrunjelul este și el o sursă foarte bună și chiar se potrivește în această rețetă.
Pentru a asigura necesarul optim de vitamina C se poate completa cu un supliment de calitate, cum este această vitamina C de la Now Foods: cu eliberare lentă, tamponată (nu dă probleme la stomac) și însoțită de 250mg de bioflavonoizi din citrice.
Mai multe studii arată utilitatea folosirii vitaminei C în prevenirea fibrozării (în special pentru plămâni și vase de sânge), lucru foarte interesant în contextul sechelelor pe care se pare că le lasă celebrul virus. Click pe imagine pentru detalii.
Aici sunt câteva referințe științifice privind suplimentarea cu vitamina C, de la care poți porni o documentare pe cont propriu:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3869438/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18759078/
https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-88-470-2244-7_9
Ingrediente
Noi nu avem prea mult timp la dispoziție pentru gătit, de aceea folosim soluții sănătoase inteligente, cum ar fi aici conservele de năut și quinoa de la d’aucy. Ele sunt “al-vapore”, nu au lichid și sunt mult mai ușor de inclus în diverse rețete. Chiar consider că am lucruri mai bune de făcut decât să spăl, înmoi, fierb năut și quinoa.
În loc de roșii proaspete putem folosi suc de roșii.
Rețeta
Simplă, ca întotdeauna: tragem la tigaie ardeii cu roșii, morcov (sau cartof dulce), doar cât să se înmoaie, în puțin ulei de măsline și apă. Folosim puțin ulei de măsline (ajută la asimilarea vitaminelor și antioxidanților liposolubili) și apă. Apa este pentru a ține temperatura scăzută (100 de grade).
Mie îmi place și gustul de măsline gătite, deci le pun de la început. Când s-au înmuiat adăugăm năutul și quinoa. La final… niște verdeață, aici busuioc proaspăt. Alte condimente sunt la alegerea fiecăruia dintre noi.
Pentru că nu fierbem și ținem temperatura și timpul de gătit la minim, vitamina C se va păstra foarte bine.
În loc de quinoa poate fi folosit orez. În loc de năut poate fi folosită fasole, dar rețeta devine “mâncare de fasole cu orez și ardei”, pentru cei cu buget redus.
Quinoa de la d’aucy
Singurul produs de acest tip de pe piață, gătit la perfecțiune, “al-vapore” (în vid), păstrat în cutie fără BPA, face, pentru mine cel puțin, complet inutil efortul de a spăla, înmuia și fierbe quinoa.
Se poate comanda la emag, e 3.66 lei cutia de 150g. Click pentru detalii.