Salată de fasole cu bob mare
Salată de fasole albă cu bob mare
Această fasole este fasolea tradițională europeană, înainte ca soiurile cu bob mic și de diverse culori să fie aduse din Lumea Nouă. Este foarte populară în Grecia, unde poartă numele de “gigantes”… în mod evident. Voi reveni și cu o rețetă “grecească”, unde bobul este gătit cu sos de roșii, ulei de măsline și diverse condimente.
În rețeta noastră avem însă roșiile proaspete, măslinele întregi, salata proaspătă și doar fasolea este fiartă. Leguminoasele (fasole, mazăre, linte, năut), trebuie bine înmuiate și fierte, pentru a reduce din fibrele greu digerabile, care pot fermenta în tubul nostru digestiv, cauzând balonare.
Totuși, aceste fibre (împreună cu cele din salată) au un efect prebiotic. Adică ajută la echilibrul florei intestinale, hrănind bacteriile benefice pentru sănătate. Din fermentație rezultă și acizi grași cu catenă scurtă (ex. acid butiric), cu rol protector pentru tubul digestiv (în special împotriva cancerului de colon). Fibrele sunt lăudate, în mod clasic, doar pentru reducerea impactului glicemic al alimentelor bogate în carbohidrați. Dar iată că au și alte beneficii.
Rețeta
Cum v-am obișnuit, e foarte simplă: punem salata pe o farfurie (aici Misticanza de la Eisberg, gata spălată și tăiată). Apoi restul ingredientelor: fasolea albă cu bob mare (nu am timp să înmoi și să fierb în două-trei ape, așa că folosesc de la d’aucy, la conservă fără BPA), roșii (acestea galbene sunt foarte bogate în beta-caroten și grăsimea din măsline îi favorizează asimilarea), ceapă.
Produsele de calitate de la d’aucy pot fi comandate și pe https://www.emag.ro/conserve-produse-instant/brand/d-aucy/c?ref=lst_leftbar_6415_52356
Nu mai are nevoie de sare, dar se pot adăuga plante aromatice și oțet balsamic. Oțetul are și el beneficii în zona de glicemie și ca prebiotic, dar trebuie să fie de calitate.
Pentru completarea profilului de aminoacizi al proteinelor din fasole putem avea în combinație (sau să mâncăm în aceeași zi) și niste quinoa, orez, porumb, hrișcă etc.