Salată de quercitină
Salată de quercitină
Pentru că are efect antiviral pe lângă cel antioxidant, facem o salată cu ingrediente bogate în acest flavonoid. El se mai găsește și în strugurii negri, dar pe aceia îi mâncăm separat.
Ceapă roșie
Un aliment aparent banal și binecunoscut, foarte bogat în acest fitonutrient. Stabilitatea termică nu este foarte bună, deci dacă vrem să gătim rămânem la abur/fierbere, nu ne ducem spre prăjire. Ceapa roșie este mai bogată decât cea albă și partea roșie (evident) este cea care concentrează quercitina. Așa că alegem cepe mici și păstrăm cât mai mult din partea roșie.
Capere
Un aliment-minune, bogat și în alte substanțe utile, cum ar fi PQQ. Am avut o variantă în ulei de măsline, dar este ok și cea în oțet. Sunt acre, deci merg foarte bine în salată
Alte ingrediente
Fasolea și sfecla roșie conțin și ele cantiăți mici de quercitină. Salata în sine reprezintă o bază pentru celelalte ingrediente, am adăugat și ouă, poate fi mâncată seara, dacă nu mănânci ouă dimineața.
Și câteva referințe științifice pentru efectele quercitinei:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7318306/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7392107/
https://www.researchgate.net/publication/342312272_Quercetin_and_Vitamin_C_An_Experimental_Synergistic_Therapy_for_the_Prevention_and_Treatment_of_SARS-CoV-2_Related_Disease_COVID-19
De aici poate începe o documentare serioasă, pentru cei care cred în Știință.
O sursă bună și cu doză mare este Quercetine de la Now Foods (click pe imagine pentru detalii). În plus, suplimentul conține și bromelaină.