Suc de struguri
Îmi place să beau suc de struguri (must), înainte să fie transformat în vin. Iată câteva ponturi pentru a ne bucura de această minune a naturii.
De ce suc de struguri?
Asimilarea nutrienților (aici mă interesează antioxidanții) se face mai bine când fructele și legumele sunt stoarse. Pentru asta folosim un storcător “cu melc”, adică obținem o presare lentă, cu oxidare minimă.
Am un storcător foarte bun, HSJ-200X de la Heinner (click pentru oferta emag, e la reducere), destul de mic încât să ocupe puțin spațiu în bucătărie, dar suficient de mare încât să asigure nevoile unei familii băutoare de sucuri. Avem și centrifugal, dar acestea cu melc sunt eficiente, nu fac zgomot și păstrează mult mai bine calitățile alimentelor.
Cum alegem strugurii?
Toată ideea cu strugurii este să fie mici, cât mai închiși la culoare (negri) și foarte bine copți la soare. Astfel ne asigurăm o cantitate maximă de antioxidanți, printre care resveratrolul și quercitina.
Problema: zahărul
Da, strugurii au o cantitate mare de zahăr și trebuie să fim foarte atenți la cantitatea de must pe care o bem și la ce mâncăm în rest. Dacă îl bem înainte sau după ce facem sport putem spune că suntem în siguranță. Totul este ca în acea perioadă să nu avem alte surse dense de carbohidrați (în special zahăr) în dietă, dar și grăsimile să fie la minim. În final, caloriile totale sunt cele care vor face diferența.
Citește și articolul despre cum bem sucuri sănătoase de legume și fructe.
Ce facem cu mustul?
Sigur, bem cât putem, iar eu congelez restul. Cel congelat își menține foarte bine calitățile nutritive și poate fi scos iarna sau primăvara, la ocaziile speciale. Atunci poate fi lăsat și puțin la fermentat (evident, crește mult cantitatea de vitamine din grupul B datorită drojdiei). Mare atenție: este un aliment viu, activ biologic, trebuie băut separat de alte alimente pentru că poate da probleme digestive (fermentație, diaree etc.).
Pulpa și cojile rămase (care au și semnințele în interior) sunt foarte bogate și ele în antioxidanți, deci le putem include în prăjituri sau le putem mânca așa cum sunt (eventual după ce le tocăm fin la blender).