Dieta pentru coronavirus
Dieta pentru coronavirus
Mai bine zis, dieta pentru coronavirus dar împotriva lui. Găsiți alimente care trebuie evitate, alimente care ajută imunitatea generală și rezistența organimului dar și alimente care conțin nutrienți deja dovediți utili împotriva COVID-19. Aceste idei pot fi folosite atât în prevenție cât și după infectare. Indiferent de situație, dacă prezinți simptomele trebuie cât mai repede să faci un test și să urmezi sfatul medicilor.
Alimente de evitat
Sunt toate alimentele care scad imunitatea, cresc inflamația și aciditatea, deshidratează sau afectează negativ circulația sanguină, sănătatea vaselor de sânge.
Evităm: zahăr, făinoase, prăjeli și alimente arse (grătar), alcool, lactate. Evităm excesul de proteine și grăsimi. Deci nu dulciuri, hamburgeri, pizza, fripturi uriașe sau shaorma. Nu “băuturi răcoritoare” sau alcoolice.
Alimente utile
Sunt alimentele care conțin nutrienții dovediți ca fiind utili. În articolul cu suplimentele sunt referințele științifice, click pentru detalii. Alcalinizarea dietei este un subiect interesant, unii recomandă chiar adăugarea de bicarbonat de sodiu în limonadă, de exemplu. Despre alcalinizare (da, este dovedită științific pentru efectele benefice) aveți informații în articolul dedicat. Cu listă de alimente și referințele științifice.
Hidratarea este pe primul loc, deci trebuie să ne asigurăm, în primul rând, că bem suficientă apă. Un semn este culoarea urinei de dimineață, care trebuie să fie galben deschis, nu galben închis.
Click pe iamginea de mai jos pentru idei despre hidratare. Limonada cu lămâie și miere este o variantă simplă și gustoasă.
Peștele oceanic (hering, sardine, ficat de cod, ton, somon sălbatic, macrou) și fructele de mare conțin seleniu, zinc, vitamina D, iod, omega 3. Toate contribuie pozitiv la sănătate și imunitate. Se poate găti la abur sau la cuptor, este de evitat prăjirea. Dacă se face la grătar, e mai bine la plită, făcut cu piele și apoi îndepărtate pielea și părțile arse.
Vitamina D rămâne cel mai bun indicator pentru riscul de a dezvolta o formă gravă a bolii. În mod normal ar trebui să testăm nivelul din sânge și apoi să corectăm cu suplimentație de calitate. Recomand varianta picături, eu iau 10 picături pe zi, adică 10.000 UI. Click pentru detalii.
Supa de pui cu legume combină mai multe ingrediente care ajută imunitatea. Supele de vită în care fierbem și oasele aduc și colagen, util și pentru menținerea integrității tubului digestiv.
Ceapa roșie, caperele, coriandrul, sparanghelul, merele roșii mici, smochinele, fructele de pădure, varza roșie, sfecla roșie au o cantitate mare de quercitină. Usturoiul ajută și el, prin alte mecanisme.
Click pe imaginea de mai jos pentru o rețetă de salată bogatâ în quercitină, cu ou, capere și sfeclă roșie. Ardeiul este și el bogat în quercitină, deci îl putem mânca din plin în diverse combinații.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7318306/
Citricele (lămâia), pătrunjelul și ardeiul au o doză mare de vitamina C. Ananasul este și mai special pentru că are enzime proteolitice, care ajută la “subțierea sângelui”. Pot fi și sub formă de suc, ușor de asimilat. Strugurii roșii au și resveratrol.
Broccoli, conopida, gulii, muștar, rucola conțin compuși cu sulf care vor reduce inflamația la nivel pulmonar. Se poate face o supă-cremă, dar e important să nu fie congelate, pentru că își pierd proprietățile.
Nucile de brazilia au cantiăți mari de seleniu. Migdalele și semințele de floarea soarelui sunt bogate în vitamina E. Se mănâncă doar crude, nu prăjite. Nuca de cocos (și MCT Oil) pot fi și ele utile, precum și uleiul de măsline.
Semințele de cânepă, de în si de dovleac, nucile caju au o cantiate mare de magneziu, foarte util pentru relaxarea musculară. Ele pot fi puse în salate. Se recomandă în special seara.
Salatele din frunze diverse au antioxidanți, vitamine și minerale, dar și un potențial alcalinizant, foarte important.
Dintre cereale, cel mai mult ajută fulgii și tărâțele de ovăz.
Condimentele, în special turmericul, ghimbirul, anasonul stelat și oregano au efect benefic în reducerea inflamației și efect antioxidant. Deci este recomandat să le includem în dieta pentru coronavirus.
Diverse remedii naturiste
Ne putem gândi la propolis (spray cu propolis și albastru de metilen), diverse ceaiuri de plante (în special ceaiul verde, pentru aportul de catehine). Fiecare trebuie verificate dacă fac bine sau nu în această situație, cu un specialist care are experiență în domeniu.
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/ptr.6770
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/fsn3.1719