Humus cu ciuperci
Humus cu ciuperci
Ce calități are humusul, în afară de gust? Avem o cantitate mare de fibre și proteine vegetale. Este și o sursă bună de fier. Carbohidrații conținuți sunt complecși, se vor asimila lent. În general, combinația cu lipie/pâine ajută la formarea unui profil de aminoacizi complet. Aici am pus ciuperci, tot pentru un plus de proteine dar si pentru efectul benefic pentru imunitate.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27779388/
Ingrediente
Ca sursă de năut merg direct pe varianta la conservă, “al-vapore” de la d’aucy. Are avantajul că nu mai are atât de mult lichid, deci putem face un humus mai consistent. Toate produsele d’aucy se pot comanda de la emag, foarte simplu, click aici pentru lista completă. Recomand și porumbul bio, quinoa “al-vapore”. Și mazărea de la ei este foarte populară.
Tahina, pasta de susan conține cantități mari de vitamina E și lignani, pe lângă grăsimi sănătoase, proteine și fibre. Ideal ar fi să-l facem acasă, dar nu am acest timp, așa că folosesc o variantă “de supermarket” dar de calitate bună.
Mixul de ciuperci au fost făcute la cuptor, foarte simplu, cu puțin usturoi. Le-am pus la final, ca un “decor” foarte hrănitor. La fel și ceapa verde.
Condimentul preferat este turmericul, pentru efectul antioxidant și antiinflamator. Combinat cu aportul mare de fibre și grăsimi sănătoase duce la o combinație cu indice glicemic redus, utilă în diabet, de exemplu.
Am mai adăugat câteva semințe de dovleac (sursă de magneziu, zinc, grăsimi sănătoase, fibre, proteine). Le-am “prăjit” la friteuza fără ulei de la Heinner pe care o folosim cam la orice. Suntem foarte mulțumiți de ea și am avut feed-back bun și de la alți prieteni care o folosesc. Click pentru detalii despre friteuza HAF1250 BK.
Cum îl facem?
Simplu: punem ingredientele pentru humus într-un castron și le transformăm în pastă cu un blender de mână. Putem lăsa pasta cu bucăți mai mari de năut sau o putem face foarte fină, după preferință.