Minestrone sau ceva
Încercare de minestrone
Toate rețetele noastre, inclusiv acest minestrone, sunt făcute cu inspirația de moment și ingredientele de calitate pe care le avem la dispoziție. De asemenea, fiecare este liber să se joace cu ingredientele, în functie de necesitățile personale. Condimentele, în special, pot face diferența. Deci recomand să încercați diverse variante și să vă bucurați de o mâncare bună, fără să vă stresați prea mult cu respectarea unei rețete “ideale”. Am grijă să vă prezint însă principiile care să vă ajute în alegerile sănătoase, asta e cel mai important pentru mine.
De ce supe de legume?
Supele de legume au mai multe avantaje: în primul rând păstrează relativ bine valoarea nutritivă a ingredientelor, ba chiar pentru unele (ex. carotenoizi sau alți fitonutrienți liposolubili) se crește asimilarea. Apoi, aportul de apă ajută hidratarea și asta se face mai bine decât dacă ai bea apă în ritm rapid. Fiind calde, dau o senzație de bine, inclusiv de sațietate, mai ales în sezonul rece.
Câteodată, după ce supa este făcută, bag în oală mixerul de mână și o fac supă-cremă. Crutoanele vor fi din pâine uscată la Air Fryer sau vom folosi nuci, semințe, alune.
Ingrediente
Ingredientele clasice includ fasole, legume (țelină, morcovi, ceapă), roșii. De cele mai multe ori se adaugă și orez sau paste. Altă sursă de amidon poate fi cartoful. Astfel formează o masă mai complexă, pentru că proteinele din leguminoase (fasole, mazăre, linte, năut) se completează cu cele din cereale. Dar nu este obligatoriu să le mâncăm la aceeași masă.
Aici am folosit ce avem în casă: fasole cu bob mare și fasole roșie de la d’aucy (pot fi comandate și pe emag, click pentru lista). Fasolea cu bob mare este cu totul deosebită, iar varianta la conservă (fără BPA) permite reducerea timpului pierdut în bucătărie. Vor fi adăugate spre final.
Digestia
Multe persoane care folosesc astfel de produse raportează că au mai puține probleme digestive. Am două explicații pentru asta: soiurile de leguminoase sunt mai “blânde” și prepararea în fabrică este mult mai bine controlată (înmuiere, pH, temperaturi etc.). Click pe imaginea de mai sus pentru o variantă de enzime digestive cu spectru larg, de origine vegetală, care pot ajuta.
Interesant este că această fasole cu bob mare este de fapt cea “tradițională”, cele mai multe soiuri fiind aduse din “lumea nouă” după “descoperirea” Americii.
Dacă facem suc de legume în casă (apio, morcov, sfeclă) vom pune și pulpa în supă, pentru un aport suplimentar de fibre. Cantitatea de apă poate fi diferită dar eu aș fierbe legumele doar strictul necesar, pentru a păstra cât mai bine vitaminele și fitonutrienții.
Cand și cum o mâncăm? E bună la slăbit?
Da, o supă minestrone poate fi utilă într-un program de slăbire, mai ales dacă nu punem paste sau orez în ea. Dar totul ține de cantități, de ce mănânci în rest și cât sport faci. Un moment bun este seara, pentru a asigura o hidratare mai bună în timpul nopții.