Humus cu salată
Humus cu salată din ce am găsit
De ce humus cu salată? Știu, cel mai plăcut este să mâncăm humus cu lipie, dar pentru cine vrea mai puține calorii avem și alte soluții. Cum ar fi salata. În mod tradițional ar fi fost tabouleh, dar nu am avut pătrunjel, așa că am folosit alte frunze pe care le-am găsit în frigider.
Rezultă o rețetă foarte sănătoasă, cu proteine vegetale, grăsimi sănătoase, o cantitate mare de fibre și antioxidanți.
Variante de humus
Personal prefer să fie foarte dens și tare, nu neapărat cremos și lichid. Așa că am folosit năut “al vapore” de la d’aucy, care nu are zeamă și pastă de susan de pe fundul borcanului, care nu are nici ea lichid (ulei). În funcție de cantitatea de lămâie adăugată îl putem face mai fluid sau nu. La nevoie adăugăm ulei de măsline ulterior. Am pus lămâie și în “salată”, așa că avem gustul acrișor pe care îl căutăm. Usturoiul este și el prezent dar se poate și fără, dacă vrem o respirație proaspătă.

De asemenea, putem opta pentru a pasa cu blenderul până la obținerea unei paste foarte fine sau putem lăsa bucăți mai mari din boabele de năut să rămână în compoziție. Ba chiar putem pune ulterior boabe întregi.
Nu aș asocia humusul cu carne, iar dacă avem semințe de pin este de preferat să fie crude, nu prăjite. Merge însă asociat cu labneh (cremă de iaurt).
Oricare dintre variante este bună, dacă asta ne aduce plăcere și diversitate.
Salată
Pentru că nu am avut pătrunjel am pus ce am găsit: frunze de coriandru, frunze de țelină, frunze de fenicul. Toate sunt deosebit de aromate. Le-am adăugat lămâie, ulei de măsline extravirgin (special pentru salată, bogat în flavonoizi), boabe de rodie. Și o roșie cherry tăiată cubulețe, scurse bine. Boabele de rodie dau un gust cu totul deosebit.

Am adăugat și quinoa boabe, în loc de bulghur. Aici, fiecare poate pune cantitatea dorită, dacă vrem o masă mai bogată în carbohidrați atunci putem avea lipie sau quinoa în cantitați mai mari. Dacă vrem să rămânem aproape de low-carb, punem mai puțin.
Pentru că avem pasta de susan și uleiul de măsline, este un aport mare de calorii semnificativ, deci, chiar dacă este o rețetă sănătoasă, trebuie să ținem cont de cantități. Chiar dacă mâncăm acest humus cu salată.

