Spanac de la Eisberg, în Kaufland
Spanac “baby”, în pachete “ready to eat”

Noile variante de spanac “baby” (spănăcel) de la Eisberg se găsesc în Kaufland, gata spălate și cu câteva ingrediente care fac foarte ușoară compunerea unei gustări sau a unei salate, direct în ambalaj. E foarte important să punem apoi “plasticul la plastic” pentru a ajuta reciclarea.
Frunzele tinere de spanac au un conținut redus de acid oxalic, deci nu trebuie fierte/opărite, așa cum ar trebui să facem cu spanacul matur. Deci pot fi mâncate crude și vor aduce un aport însemnat de fibre, antioxidanți, vitamine, minerale.
Se remarcă în special prin conținutul foarte mare de vitamina K, utilă pentru protecția vaselor de sânge, mai ales că acum mulți dintre noi luăm vitamina D ca supliment. Alte vitamine găsite în cantități mari în spanac sunt provitamina A, folatul, vitaminele din grupul B și chiar vitamina C.
Mineralele cele mai importante sunt manganul, magneziul și fierul.
Cantitatea mare de clorofilă poate ajuta la controlul apetitului și are multiple efecte benefice.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5907490/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3999804/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5214553/
Spanac și fructe (struguri, mere)
Ai o gustare foarte rapidă, iar dacă vrei să o faci “masă” adaugi nuci, brânză, avocado, după preferință. Eu am folosit parmezan și puțin oțet balsamic. Vitaminele liposolubile din spanac vor avea o asimilare mai bună dacă avem în combinație și o sursă de grăsime.

Dar nu îngrașă combinația de struguri cu brânză? Francezii ar zice că nu. Pentru că mâncăm cantități mici, din ingrediente de calitate.
Spănăcel cu quinoa și grâu spelta

Este cealaltă variantă “gata de mâncat”, care se combină foarte bine cu proteine vegetale, cum ar fi, de exemplu, fasolea roșie. Eu folosesc o fasole roșie de calitate, “al vapore” de la d’aucy (poate fi comandată online de pe emag, de oriunde din țară, click pentru detalii). Nu are conservanți sau alți aditivi artificiali, iar cutiile mici sunt exact o porție sănătoasă.

