Supă de linte cu legume
Supă de linte
Este o supă de linte pentru o zi mai liberă, deci vom avea de fiert niște legume.
Celelalte două rețete de supă de linte sunt mai rapide, din ingrediente gata preparate. Link-urile sunt la finalul articolului (supă cremă de linte și o supă de linte făcută după o metodă specială).
Rețeta:
Începem cu ce legume avem prin casă: ceapă, țelină (am avut doar tulpină), morcov, cartof. Și niște dovleac. Dacă o vrem “de post” (vegană) rămânem aici. Noi am avut un cocoș de țară care a fost fiert în supă (cu tot cu piele, oase), dar am folosit carnea separat. Asta a adus: proteine (în special colagen), grăsimi (pun în valoare gustul celorlalte ingrediente). Altfel aveam nevoie de puțin ulei de măsline.
Această grăsime ajută și la asimilarea mai bună a vitaminelor și fitonutrienților liposolubili, cum ar fi beta-carotenul din morcov și dovleac. Semințele de pin sunt excelente pentru reducerea apetitului și stimularea secreției de bilă, foarte utile pentru cei cu “bilă leneșă”.
Pentru a fi “supă de linte” mai avem nevoie de o cutie de linte de la d’aucy (conservele nu au BPA, nici conservanți artificiali, deci sunt foarte sigure). Chiar nu aș investi tot timpul necesar înmuierii și fierberii lintei, când au făcut-o alții deja pentru mine. Găsiți toată gama de conserve d’aucy pe emag (inclusiv variante bio). Click pe link pentru detalii.
Restul de condimente, după preferință. Poate niște chimen, poate niște turmeric. La servire merge lămâia. Crutoanele sau o lipie crocantă (la cuptor) reprezintă un adaos opțional, pentru cine își permite caloriile.
Apoi e simplu: la blender (Heinner HBL-HS1500XMC, foarte puternic, 8 lame, inox etc. etc.) toate ingredientele (atenție, să nu fie fierbinți, deși cana nu are oricum BPA nici ea). Avem și blender cu cană de sticlă dar este mai greu de folosit. Soția se teme să nu spargă cana. Click aici pentru oferta de la emag, e la reducere.
De ce am pus linte?
E simplu: mai multe proteine, mai multe fibre. Proteinele lipsesc din legume așa că orice supă care se respectă poate deveni o masă în sine (prânz, seară), dacă are și destule proteine, nu doar carbohidrați. Leguminoasele, pe lângă efectul de reducere a impactului glicemic, au și un efect prebiotic, prin aportul de fibre. Adică vor susține flora intestinală benefică. Iar spre deosebire de sursele de proteine animale, au efect alcalinizant, nu acidifiant.
Alte variante:
Supă cremă de linte, procesată în ordine inversă, pentru a păstra mai bine antioxidanții.