Varza nu e chiar varză
Varza (Brassica Oleracea) face parte dintr-o familie foarte mare de plante comestibile, alături de broccoli, conopidă, gulii și chiar muștar. Pare să fie de origine europeană, lucru care mă bucură, pentru că altfel avem în dieta modernă foarte multe alimente “împrumutate” din alte zone ale planetei.
Ca toate frunzele, are puține calorii și multe beneficii, principalul fiind sănătatea tubului digestiv, prin aportul de fibre cu efect prebiotic. Dacă este fermentată (varză murată) atunci avem și probioticele (fermenții lactici).
Piele mai frumoasă
Cine s-ar fi gândit că o legumă atât de banală poate avea beneficii pentru sănătatea și frumusețea pielii? Mecanismele sunt multiple: reducerea retenției de apă prin substanțele antiestrogenice, stimularea detoxifierii hepatice a xenobioticelor, aportul de carotenoizi, vitamina C și vitamina K.
Sănătatea plămânilor
Sulforafanul previne fibrozarea țesutului pulmonar agresat de infecții sau de poluarea cu particule și hidrocarburi a aerului. Este un motiv foarte bun pentru ca varza să fie în meniul zilnic al orășenilor, nu doar al “țăranilor”.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5879815/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29111554/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16905640/
Suplimentul meu preferat este acest extract din crucifere, I3C (indole-3-carbinol), foarte util și ca antiestrogenic (împotriva retenției de apă).
Efect antioxidant, antiinflamator, hepatoprotector
Prin fitonutrienții conținuți, în special cea roșie, poate ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare, diabetului și chiar cancerului. Varza este bineventă deci în dieta celor care în rest au mai puțină grijă la alimentație sau consumă alcool.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24377584/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23631258/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30372361/
Pare surprinzător, dar varza conține și o cantitate semnificativă de vitamina C, o porție de 100g furnizând aproape jumătate din doza zilnică recomandată.
Varza roșie conține cantități de antioxidanți de 4-5 ori mai mari decât cea albă. Dintre ei se remarcă și quercitina, adusă în atenția noastră de calitățile ei antivirale, în special în combinație cu vitamina C. Aveți aici o rețetă de salată bogată în quercitină. Sau o puteți lua ca supliment, click pe imagine pentru detalii.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33034398/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7318306/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32762135/
Cum o mâncăm?
Acizii alimentari (de exemplu oțet) și masticația pun în valoare cel mai bine antioxidanții din varză. Dar fierberea îi inactivează. Deci salata de varză tocată se potrivește foarte bine cu un dressing pe bază de oțet și mai puțin cu lămâia. Aici am o salată de varză cu morcov (coleslaw), pentru cei care vor să facă economie de timp.
În vestul Europei sunt clasice combinațiile de carne, varză și cartofi, click pe imaginea de mai jos pentru rețetă.
Rața pe varză este clasică la noi, în schimb. Click pe imaginea de mai jos pentru rețetă.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32244140/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17343774/
Dieta cu “supă de varză” are un sâmbure de adevăr, însă această metodă trebuie încadrată într-un plan de alimentație care să furnizeze toți nutrienții esențiali. Aici am făcut o supă-cremă din ingredientele de la supa de varză, plus niște linte, pentru un aport suplimentar de proteine.
Se poate face și suc (recomand un storcător cu “melc”), pentru eliberarea mai bună a nutrienților și activarea antioxidanților. Este un remediu tradițional confirmat științific împotriva ulcerului.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1643665/
Atenție!
Consumul unor cantități foarte mari de poate interfera cu funcția tiroidiană (prin goitrogenii conținuți), deci dacă aveți deja o boală de tiroidă sau sunteți sub tratament, verificați cu medicul.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26946249/
Aplicări externe
Frunzele de varză pot ajuta în combaterea inflamațiilor și infecțiilor, dar nu pot înlocui diagnosticul și tratamentul medical corect.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26889617/