Lipie cu somon și avocado

Lipie cu somon și avocado
Ușor de făcut, o rețetă cu ingrediente ceva mai pretențioase. Avem aici două variante: cu rucola (mai de dietă) și cu porumb (mai pentru persoane active).
În ultimii ani e mai hipsterește să spunem “wrap” în loc de “lipie cu ceva”, dar e bine și așa. Merge foarte bine ca gustare, ca pachețel pentru copii sau ca o masă principală.
Ingrediente necesare

Lipia folosită de mine este una de orez (fără gluten). Evident, cine poate să mănânce gluten poate să mănânce gluten (derivate din grâu). Cine nu, nu. Iar cine are chef să nu, nu iar cine ar chef să da, da. Nu e treaba mea sau a ta cine și de ce mănâncă gluten, furnici sau altceva. Sau nu mănâncă.
Somonul marinat e o specialitate ceva mai scumpă, din acest motiv mănânc mai rar. Dar e gustos, ușor de mâncat, gata preparat, bogat în proteine și omega 3. L-am stropit bine cu zeamă de “lime”. Atunci când mănânc sau dau copilului încerc să fie sălbatic, bio sau măcar să nu aibă chimicale rele în el. Dar putem folosi orice alt pește. Sau creveți. Sau pastă de fasole. Roșie.
Avocado cumpăr în ultima vreme doar “ready to eat”, copt în copac. E mai scump dar altfel îmi este foarte greu să îl coc acasă și ajungeam să arunc prea mult. Cu cât e mai “untos” și reușim să tăiem felii mai subțiri, cu atât amestecul va fi mai fin și mai gustos. Important: avocado este grăsime, nu este sursă de proteine, nici de magneziu, cum circulă vorba. Are fibre, grăsimi sănătoase, este foarte util, dar trebuie să ținem cont și de calorii.
Rugăminte: nu mai băgați degetele în avocado la supermarket pentru a vedea dacă e “copt”. Nu e. Nu faceți decât să îi stricați și să fie mai scump (importatorii au pierderi foarte mari din această cauză).

Porumbul de bio, de la d’aucy, la borcan, ca de obicei. Rucola am găsit proaspătă la Kaufland, de la Eisberg. Am pus și niște capere în ulei de măsline, foarte gustoase. Caperele au quercitină și PQQ, doi fitonutrienți foarte interesanți, cu rol antioxidant și în prodcuția de energie celulară.

Evident, la final rulăm cu atenție umplutura în lipie. Mâncăm pe loc sau luăm la pachețel, lăsăm întreagă sau o tăiem.
