Mazăre bio
Mâncare de mazăre bio
Am făcut o mâncare de mazăre bio și am profitat de ocazie pentru a folosi doar ingrediente certificate bio (agricultură ecologică): mazăre de la borcan (deja fiartă), de la d’aucy, morcov, spănăcel de la Eisberg, roșii, usturoi, ghimbir, ulei de măsline. Da, toate bio, certificate.
Mod de preparare: am tras la tigaie în ulei de măsline extravirgin morcovii, usturoiul, roșiile, ghimbirul, cu puțină sare și condiment tailandez (curry verde). Apoi am adăugat mazărea și la final spanacul. Dacă nu aveți un astfel de condiment puteți alege altceva, cum ar fi chimen, mărar uscat etc.
Pâinea nu este bio dar măcar este cu maia. Nu e obligatorie, evident, dar completează bine celelalte ingrediente. Ar merge și niște ceapă marinată în oțet balsamic, crudă. Pentru cine preferă.
De ce am folosit ulei de măsline extravirgin?
Pentru că este bogat în antioxidanți (polifenoli). Da, are un punct de fumegare mai mic și anumite uleiuri nu se pretează pentru gătit, dar eu mențin temperatura scăzută, nu vreau să supraexpun nici alimentele. Deci e util, dacă îți permiți (cel de calitate costă) și nu prăjești la temperaturi mari. Mă interesează să dau gust și să eliberez nutrienții, nu să distrug alimentele.
Pentru spănăcel am reținut și codițele (pentru aspect “perfect” pot fi eliminate), pentru că sunt și ele sursă de fibre.
Putem avea încredere că sunt bio?
O parte au fost comandate pe freshful.ro (livrare în București) dar am luat și din alte surse. Etichetele au și codul comerciantului, care permite și trasabilitatea. Cel puțin pentru Eisberg avem trasabilitate încă de la semințe. Deci siguranță maximă.
De asemenea, pentru d’aucy există un standard unic în UE, adică sunt aceleași produse în toate țările, nu se fabrică produse false special pentru români, cum îi imaginează unii.
Procedurile de certificare sunt riguroase, regulile se respectă și se verifică, mai ales la firmele mari, care nu își permit să înșele consumatorii. Chiar și situațiile când se fac retrageri arată că sistemul funcționează. Dar așa măcar avem o șansă mult mai mare să mâncăm alimente curate. Mă gândesc în special la copii, gravide, persoane cu diverse probleme de sănătate, care nu trebuie expuse la pesticide sau alte chimicale periculoase. Evident, fiecare după posibilități, până la urmă suntem liberi să ni le producem și singuri dacă vrem siguranță 100%.
Click aici pentru a afla despre certificare în UE (în limba română, informații oficiale).
Și aici despre valoarea nutritivă, în balanță cu lipsa pesticidelor interzise:
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814622003144