Pui cu sos garam masala și quinoa
Pui cu sos garam masala și quinoa
Puiul este foarte versatil (se combină cu aproape orice) și ușor de gătit, dar pieptul poate fi puțin fad, având foarte puțină grăsime (lucru bun, din alt punct de vedere). Deci căutăm variante de sosuri și condimente care să îl facă mai apetisant și savuros. Aici am încercat o variantă “indiană”, cu garam masala. Este puțin iute, dar tolerabil pentru mine.
Cel fel de pui?
Încă nu m-am apucat de crescut pui așa că încerc să găsesc variante cât mai naturale. Pe ce mai primim sau găsim “de curte”, atunci când sunt nevoit să aleg din magazine aleg o variantă de pui cu creștere lentă. De obicei comand pe freshful.ro unde sunt și astfel de opțiuni, după cum se vede în imaginea de mai jos. Metoda simplă este să-l tragem direct la tigaie (aș recomanda un ulei de susan) și apoi să punem ingredientele pentru sos.
Quinoa
Este o pseudocereală (fără gluten) ceva mai bogată în proteine și fibre decât cerealele clasice (orez). Pentru a o găti așa cum trebuie se spală în apă călduță, apoi se lasă la înmuiat. Se fierbe într-o nouă apă sau în suc de roșii, supă de legume sau orice alt lichid gustos vă place. Atenție: “explodează” foarte ușor, deci nu trebuie fiartă prea mult.
Pentru mine mult mai comod este să iau o conservă de quinoa în vid, fiartă la aburi, care este deja la textura perfectă, inclusiv pentru salate. Pentru “mâncare” o putem amesteca și cu sosul sau o putem pune separat.
Condimentele (sosul)
Aici fiecare este liber să aleagă ce îi place dar o idee ar fi aceasta: iaurt de nucă de cocos, garam masala, suc de roșii, sare. Garam masala e un condiment indian iute, cu un mix de semințe de fenicul, scorțișoară, piper, cardamom, muștar, semințe de coriandru, cuișoare, nucșoară, ardei iute și diverse altele. Se prezintă ca o pudră pe care o amestecăm în sosuri sau alte combinații. Se găsește și mixul (sosul, nu doar pudra) la borcan. Am revenit cu aroma de coriandru proaspăt, pus deasupra.
Când călătorim alocăm un buget important cumpărării de condimente, pe care le folosim apoi să îmbunătățim gustul rețetelor, fiind cunoscută calitatea slabă a condimentelor care ajung în România.