Fructe de toamnă
Mere din livadă, de la mici producători locali
Am tot comandat în ultima vreme fructe foarte bune (mere, pere, gutui, prune) de la Freshful by eMAG (hypermarket online cu livrare în București și împrejurimi) deci iată și câteva informații despre fructe de toamnă, în general. Puteți comanda aici Mere din Livadă, de la Voinești (click pentru ofertă).
Fructe de toamnă
Toamna este bine să profităm de aceste fructe de sezon, coapte în copac, așa cum vara profităm de fructele de vară. Dieta locală și sezonală permite o diversitate mare de alimente, dacă avem răbdare. Bineînțeles că vom completa cu citrice și fructe exotice în extrasezon dar acum avem mere, pere, gutui, prune, struguri dar și dovleci (tot fruct este).
Aportul nutrițional este destul de modest: vitamina C, potasiu și cantități mai mici din celelalte vitamine și minerale. Totuși, elementul-cheie aici sunt antioxidanții, prezenți într-o diversitate foarte mare. Dacă avem fructe dintr-o sursă “curată” este mai indicat să le mâncăm cu tot cu coajă. Altfel, metodele de spălare (inclusiv cu bicarbonat) nu reduc semnificativ contaminanții (pesticide, fungicide etc.) de pe coajă și cu atât mai puțin din interiorul fructului.
Prunele au o calitate foarte interesantă: cel mai mare indice ORAC (capacitatea antioxidantă). Dar nu și atunci când au fost transformate în țuică sau pălincă. Aici includem și strugurii roșii. Alegem sturgurii cât mai mici și cât mai închiși la culoare, atunci nivelul de antioxidanți este maxim, raportat la caloriile cu care vin.
De la dovleci reținem și semințele, care pot fi adăugate în supe sau care pot fi mâncate ca atare. Sunt o sursă foarte bună de zinc și magneziu, pe lângă vitamine, minerale, grăsimi sănătoase, proteine, fibre.
Cum le mâncăm?
Este de preferat să mâncăm fructele întregi și cât mai proaspete, fără a le supune preparării termice. Gemurile concentrează zaharurile din fructe, deci, chiar dacă nu au zahăr adăugat, ele sunt foarte dense caloric. Expunerea la temperatura de fierbere va reduce și din aportul de micronutrienți. Totuși, compoturile sunt foarte bune în această perioadă, pentru că rețin destul de bine calitățile nutritive ale fructelor și oferă acea senzație plăcută de încălzire.
Fructele bine coapte au mai multe zaharuri dar și mai mulți antioxidanți. Deci cine este la slăbire sau are deja probleme cu glicemia ar putea alege fructe mai crude, mai puțin coapte. Totuși, un paradox arată că o dietă “frugivoră” nu are un impact negativ asupra sănătății, din contră. Asocierea în dietă cu uleiuri vegetale și alte surse de grăsimi este, de fapt, problema. Nu fructele.
Mustul și alte sucuri de fructe
Mitologia urbană spune că sucurile de fructe “au zahăr”. Destul de aproape, ele având “zaharuri”, printre care poate fi și zahărul sau diverse combinații cu fructoză și glucoză. Deși poate să pară același lucru cu “băuturile răcoritoare”, un suc natural de fructe proaspăt stors are efecte diferite, datorită aportului de fibre, vitamine, minerale, antioxidanți, enzime și diverși fitonutrienți.
Tot contrar intuiției, cantitatea de fibre pierdute (inclusiv din coajă) nu este semnificativă, mai ales dacă stoarcem cu un storcător prin presare lentă. Fibrele solubile rămân în mare parte în suc, diferența la final fiind nesemnificativă. La struguri există și bonusul că semințele sunt strivite și ele, eliberând celebrii antioxidanți, care îi completează pe cei din coajă.
Dar pentru toate fructele putem folosi și “pulpa” sau fibrele care ne rămând când stoarcem sucul: pot fi incluse în prăjituri, biscuiți, batoane de casă sau alte combinații dulci.
Atunci când mâncăm fructe sau bem sucuri ținem cont de câteva elemente
Cantitatea totală, care trebuie “potrivită” cu obiectivele dietei noastre, în special prin reducerea aportului de carbohidrați și grăsimi din celelalte alimente. Un truc foarte interesant este să diluăm sucul de fructe cu apă, eventual chiar carbogazoasă.
Momentul cel mai potrivit este pe stomacul gol, de preferat înainte sau după antrenament. Aici fiecare își evaluează toleranța individuală și observă efectele pe care le are acest consum de fructe asupra digestiei, energiei și stării generale.
Contează cum arată?
Nu prea. Fructele pot fi “pline de chimicale” și să arate urât sau bio (agricultură ecologică) și să fie urâte la aspect. Aspectul este dat de sortare, soi, grija cu care a fost cultivat, depozitat și cules. Totuși, dacă vrem fructe locale, în sezon, crescute natural, trebuie să acceptăm că nu pot arăta chiar toate ca scoase din replicatorul de pe nava stelară Enterprise din Star Trek. Este normal să existe variații de mărime, formă, culoare.