Ce bem?
Ce bem? În afară de alcool, desigur.
În multe ocazii sociale sau de relaxare nu putem sau nu ne dorim să bem alcool. Deci suntem întrebați și ne întrebăm: “ce bem?”. Poate conducem, poate suntem la regim, poate pur și simplu nu ne place alcoolul. Dar ne-am dori să avem și noi niște băuturi care să ne ofere puțină plăcere și relaxare. Chiar să ne prefacem că ciocnim cu ceai de sunătoare în loc de whiskey. Deși au apărut variante de vin fără alcool, cea mai populară rămâne berea fără alcool, mai ales pentru cei care sunt obișnuiți să bea varianta “adevărată”. Începe să devină din ce în ce mai popular și cidrul, care este doar slab alcoolizat.
Sigur, baza hidratării rămâne apa plată, dar vom vedea imediat, merge și cea carbogazoasă (minerală, cum îi mai spunem). Ce alte “fluide”, vorba americanilor, mai avem la dispoziție și cum este cel mai sănătos să le bem? De fiecare dată când comand de la Freshful (primul hypermarket 100% online, cu livrare în București și împrejurimi) eu adaug și câte ceva nou de băut, fie că e un suc nou, o bere de ghimbir, un kombucha sau orice vreau să mai testez.
Sucuri de fructe
Foarte multe dezbateri există despre ele. Prima este aportul de “zahăr”. Sunt, de fapt, diverse zaharuri, dar… tot 4kcal pe gram. Deci trebuie să avem grijă la cantități, ritmul în care le bem, ce mâncăm în rest și cât efort fizic facem. O variantă excelentă este să le amestecăm cu apă carbogazoasă, așa cum am face cu sucul de lămâie pentru limonadă.
La capitolul “fibre” un lucru interesant este că ele nu pierd o cantitate semnificativă din fibrele prezente în fructe. Fibrele solubile și chiar o mare parte din cele insolubile, se găsesc în suc. Deși aparent “rămân în pulpă”, nu este cazul. Plus că, dacă ne facem suc acasă, pulpa poate fi mâncată și ea.
Metodele moderne de “pasteurizare prin presiune” nu mai presupun încălzire și sunt foarte eficiente. Este motivul pentru care sucurile “raw” se mențin foarte bine în timp, chiar și la temperatura camerei. Nu pentru că ar avea “chimicale” sau pun reptilienii ceva în ele pentru a reduce populația globului. Pur și simplu tehnologia a evoluat și acum avem metode mai eficiente pentru a distruge bacteriile, păstrând însă calitățile nutritive ale fructelor.
Băuturi “răcoritoare”
Pe măsură ce mergem către sucuri din concentrat sau chiar imitații de “suc”, sigur că frecvența de consum ar trebui să fie cât mai mică. Adică să le bem cât mai rar. Sunt calorii goale și utile doar în situații extreme, când nu avem altceva la dispoziție.
Pe de alta parte, există acum foarte multe variante de băuturi cu diverse arome și gusturi, ape cu vitamine, apă tonică, apă cu gust dar fără calorii, bere de ghimbir, chiar și siropuri fără zahăr, din care putem face băuturi gustoase, diluând cu câtă apă ne dorim. Cele din fructe bogate în antioxidanți și fitonutrienți rețin foarte bine calitățile benefice pentru sănătate.
Cafea, cacao și ceai
Cafeaua este drogul care face lumea să se învârtă. Cum ar putea munci continuu atâtea miliarde de oameni dacă nu ar avea cafea? Chiar și revoluția științifică a fost pusă de unii pe seama cafelei.
Atenție: din ajutor, cafeaua poate deveni foarte ușor o dependență periculoasă. Poate da anxietate, poate afecta somnul, odihna. Cu toate studiile care îi găsesc beneficii, mai mult sau mai puțin reale, cafeaua rămâne un instrument pe care trebuie să-l controlăm, nu să ne controleze.
Pudra de cacao sau variantele de cacao instant au un aport mare de magneziu și de antioxidanți, fiind o variantă mai ușoară la cafeaua bogată în cofeină.
Ceaiurile pot fi incluse între băuturile care ne aduc plăcere, energie dar și multe beneficii pentru sănătate. Unele pot conține antioxidanți, altele ajută diverse organe (ficat, rinichi). Ceaiul verde (și alb sau negru, Camelia Sinensis sub diverse forme) este primul pe listă. Ne putem face singuri și “ice tea”, cu aromele pe care le dorim.

O categorie cu totul specială aici este kombucha, ceai fermentat, cu foarte multe beneficii pentru sănătate. Eu prefer o variantă cu ghimbir, care îmi dă energie și mă face să mă simt foarte bine. Fiind un mix de fermenți (inclusiv acetobacterium), ajută flora intestinală benefică și imunitatea.
Atenție: ceaiul, cafeaua, tisanele trebuie aduse la o temperatură decentă înainte de a fi băute. Băuturile foarte fierbinți cresc riscul de cancer de gât și esofag, prin “opăririle” repetate.
Băuturi “energizante”
Sunt diverse amestecuri de apă, zahăr (sau îndulcitori), cofeină, vitamine, minerale și alte ingrediente. Sunt foarte des condamnate ca fiind “toxice” însă și ele pot avea momentul lor dacă știm cum să le dozăm (cât să bem) și să ne odihnim suficient în rest. Abuzul este o problemă, nu produsele în sine. Ai un drum lung de făcut sau un proiect de predat, sunt, până la urmă, o sursă de cofeina dozată și pe care te poți baza.
Alte variante
Bragă nu prea găsim și se pare că nu e chiar atât de gustoasă cum am fi crezut din poveștile istorice. Ayranul merge vara iar băuturile pe bază de oțet sau borș încă nu s-au popularizat. Așa că ne uităm printre cele de mai sus și ne alegem ce ne place, ne bucurăm de viață și bem și noi ceva în orice ocazie.

