Paste reci
Paste reci
Am întâlnit prima dată în occident o variantă de salată cu paste reci (fusilli) și mi s-a părut foarte bună. Fiind într-o zonă germană, salata respectivă era foarte încărcată cu sos și ingrediente grele. Dar o putem face și mai ușoară.
Ingrediente
E simplu: paste, năut (sursă de proteine și fibre), spănăcel (sursă de fibre, vitamine, minerale), roșii (sursă de gust, licopen). Cerealele și leguminoasele (aici grâul și năutul) au profiluri de aminoacizi care se completează reciproc.
La roșii am avut românești (prunișoare), bio, cu gust, așa cum pretinde toată lumea că își dorește.
Din spanac putem face un sos, împreună cu nuci caju (dacă vrem să rămânem în zona vegetală sau parmezan și busuioc). Sau putem avea direct pesto gata preparat, în general se găsește bine făcut, eu am comandat de la Freshful by eMAG o dată cu pastele. Și pentru paste există o varietate foarte mare: integrale, fără gluten, din leguminoase. Alegerea este a noastră.
Pentru cine dorește se poate porni de la o salată de frunze (cum ar fi mixul Fitness sau Chef de la Eisberg).
Dar pastele nu îngrașă?
Depinde câte mâncăm, ce mâncăm în rest, ce nivel de efort fizic avem. Iar, pe de altă parte, foarte mulți oameni au nevoie de calorii (sportivi, munci fizice, perioade de creștere la adolescenți) sau nu sunt interesați de slăbire.
Indicele glicemic
Încă o dată trebuie să precizăm că indicele glicemic nu dictează dacă un aliment este bun sau rău, contează mai mult contextul. Aici este vorba și despre paste din grâu dur. Iar faptul că sunt reci schimbă mult lucrurile, pentru că se va încetini digestia amidonului. Fibrele reduc și ele indicele glicemic, deci rețeta finală este una absolut în regulă din acest punct de vedere.