Fructe de toamnă
Fructe de toamnă
Iată că Freshful by eMAG a răspuns dorințelor noastre și ne aduce la ușă inclusiv fructe de toamnă, locale și de sezon. Sigur, pe lângă mere, pere, prune, struguri, piersici, caise putem comanda și citrice (pentru aportul de vitamina C), fructe de pădure (foarte bogate în antioxidanți). Noi folosim destul de mult ananas (sub formă de suc, în care adăugăm colagen și turmeric).
Câte fructe putem mânca?
Răspunsul scurt este: câte putem. Adică atâtea cât simțim că ne fac bine. Dar pentru cei preocupați de aportul de carbohidrați și calorii există tabele și aplicații care pot face calculele pentru noi. Fiind încă în sezon, eu cred că este o idee bună să profităm de ele. Studiile arată un efect protector inclusiv pentru diabet, nu doar pentru bolile cardiovasculare și cancer.
Iată câteva cifre privind conținutul aproximativ de zaharuri naturale al fructelor: struguri 15%, prune, mere, pere 10%, afine de cultură 8%, căpșune 5%. Deci într-un kilogram de căoșune sunt doar 200kcalorii.
Dacă fructul este mai crud (mai puțin copt, mai acru) atunci conținutul de zaharuri poate fi semnificativ mai mic.
Putem mânca fructe seara?
Este bine să mâncăm fructele separat de celelalte alimente, dar ele pot fi mâncate și seara. Nu ele sunt cauza îngrășării și obezității, chiar dacă nu dau întotdeauna o sațietate foarte bună. Dacă ne încadrăm în caloriile zilnice le putem mânca fără grijă și fără a face o obsesie din a evita anumite grupe alimentare. Și nu, nu se transformă în alcool în stomac. Acel proces de fermentație are nevoie de mai multe zile, vinul, berea sau țuica (de prune) nu se fac peste noapte.
Sucurile de fructe mai au fibre?
Paradoxal, da. Deși tot auzim din diverse surse mai mult sau mai puțin de încredere că „sucul nu mai are fibre”, este foarte simplu să ne informăm și să aflăm că sucurile păstrează și o mare parte dintre fibre, mai ales pe cele solubile, care ne interesează. Și cu pulpa putem face diverse rețete, inclusiv plăcintă sau batoane de casă, dacă ne dorim să o folosim.
Compot
Pentru zilele mai reci deja compotul poate fi o sursă de „încălzire”, îl putem vedea ca pe „un ceai de fructe proaspete”. Este de preferat să îl facem fără zahăr, dar putem adăuga condimente care îmbunătățesc folosirea celor naturale: scorțișoara, ghimbirul, cuișoarele, cardamomul, anasonul stelat. Toate acestea au beneficii deosebite pentru sănătate și merită incluse nu doar pentru aromă.
Gemuri și dulcețuri
În ziua de astăzi este o panică generalizată în legătură cu zahărul, confuzia afectând însă și alimentele cu zaharuri prezente în mod natural. Generațiile anterioare au mâncat și gemuri de fructe, făcute în casă, dar nu se confruntau cu „bolile omului modern”. Sigur că diferența o fac calitatea și cantitatea. Una e să mănânci o felie de pâine cu unt și gem, de poftă, și alta e să mănânci un borcan deodată.
Și mai era o diferență majoră: mișcarea. Corpul știe foarte bine ce să facă cu aceste zaharuri: energie, dacă ne mișcăm, grăsime dacă stăm.
Încă un mit desființat: fructele frumoase au fost „chimizate”?
Nu mai mult decât cele „urâte”. Cele frumoase arată că au fost crescute și culese cu grijă și apoi sortate pentru noi. Un fruct poate fi „urât” și să fi fost tratat cu pesticide. Dacă ne preocupă foarte mult acest subiect, atunci cumpărăm produse certificate ecologic (bio). De pe marginea drumului nu sunt „bio”, pentru că nu știm ce și cât s-a folosit ca tratament împotriva dăunătorilor.