Salată cu fasole și anghinare
Salată cu fasole și anghinare
De ce am pus anghinare în această salată cu fasole? E simplu: are un gust foarte bun și câteva avantaje nutriționale, în special pentru persoanele cu “bilă leneșă”. Pentru slăbire contează caloriile totale, dar anghinarea se pare că ar avea beneficii și dacă avem acest obiectiv. Are o cantitate mare de inulină, o fibră cu efect prebiotic (hrănește flora intestinală benefică). Se pare că ar ajuta și la reducerea colesterolului rău și trigliceridelor.
Găsim mai greu anghinare proaspătă, deși e o plantă care ar crește și la noi. E ceva mai greu de curățat iși gătit (scumpă, se pierde mult). Dar sunt variante gata (semi)preparate: congelată sau conservată. Noi preferăm varianta în ulei de măsline, este absolut delicioasă. Această salată poate fi o garnitură sau poate fi o masă în sine, având atât proteine cât și carbohidrați complecși, grăsimi sănătoase și fibre.
Studiile arată că înlocuirea unei părți din proteinele animale cu proteine vegetale vine cu foarte multe beneficii pentru sănătate. Chiar și în dieta mediteraneana adevărată (nu ce promovează americanii) se găsesc foarte multe leguminoase, mai ales în sezonul rece (fasole, linte, năut) sub diverse forme. Deci nu imaginarele “cereale integrale” aduc fibre. Practic nu am văzut nicăieri pe unde am ubmlat în zonă oameni mâncănd “cereale integrale” (paste, pâine).
Fasole
De obicei pun fasole cu bob mare dar avem și două variante noi de la d’aucy, cu bob mai mic dar foarte gustoase: Cannellini și Borlotti (cu mai multe fibre și aproape 8g de proteine la 100g de produs finit). Merg foarte bine și cu alte ingrediente, mai ales dacă vrem să facem o mâncare “caldă”.
Ingredientele conservei? Doar fasole, apă și puțină sare. Sterilizarea se face prin fierbere “al vapore” și ambalajul nu conține BPA.
Uleiul și caloriile
Oricât de bun ar fi un ulei, tot 9kcalorii pe gram are. Deci îl scurgem foarte bine și nu mai folosim altă sursă separat, este suficient pentru o salată. Uleiul de măsline extravirgin are foarte multe calități dar trebuie întotdeauna să avem grijă la balanța energetică, nu e ca și cum putem mânca oricât din el. Această regulă se aplică pentru toate alimentele care sunt surse semnificative de energie. Ursul siberian se pregătește de hibernare cu somon sălbatic și fructe de pădure. Caloriile sunt calorii, chiar dacă ne dorim să fie cât mai sănătoase (însoțite de alți nutrienți utili).