Alimente care ne încălzesc
Alimente care ne încălzesc
Am mai scris despre alimente care ne încălzesc în sezonul rece, dar mai jos vom avea și variante care, de obicei, sunt evitate în dietele pretins sănătoase. Pot fi întâlnite ocazional, mai ales iarna, de sărbători. Nu facem o religie din dietă ci ne bucurăm de viață, pe cât posibil.
Am făcut zilele trecute o comandă la Freshful by eMAG pentru rețeta de fasole cu cârnați și am profitat de ocazie să adaug câteva condimente și ingrediente pentru micile plăceri ale vieții.
Condimentele care ne încălzesc
În măsura în care ne plac includem în rețetele noastre boia dulce și iute (are și un aport mare de vitamina C), ghimbir, hrean, turmeric, chimen, cardamom, scorțișoară, cuișoare, nucșoară. Îmi plac și mixurile gata făcute, le pun în biscuiți sau shake-uri de proteine.
Capsaicina din ardeiul iute are mai multe beneficii pentru sănătate, în special prin efectul antioxidant și antiinflamator, prin stimularea circulației sanguine și termogeneză. La persoanele care suferă de dureri articulare, ardeiul iute reduce intensitatea acestor simptome. Termogeneza ajută indirect și la slăbire, de aceea există diverse suplimente pentru slăbit care conțin și capsaicină. Ele sunt utile mai ales pentru persoanele care nu preferă gustul iute sau au probleme gastrice.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6273101/
Ghimbirul adăugat proaspăt în supe sau chiar sub formă de pudră în diverse rețete are efecte antioxidante, antiinflamatorii, antimicrobiene și chiar de stimulare a testosteronului, la bărbați. Dar și efectul termogenic este dovedit, de aceea îl recomand pentru a ne încălzi în sezonul rece. Eu comand varianta bio și îl pun în marinade, supe sau în limonadă. Începem cu o cantitate mică, apoi creștem pe măsură ce ne obișnuim cu gustul.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10669910/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34933309/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9170469/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7019938/
Plantele aromatice pot fi încă folosite proaspete, e o secțiune întreagă pe Freshful de unde putem alege. Desigur, pe lângă clasicele piper, ceapă și usturoi. Au și gama Sonnentor cu mixuri uscate, bio, pentru cei mai pretențioși.
Supele și supele-cremă
Aici intervine și elementul “hidratare”. Pentru că sângele este cel care ne încălzește și el trebuie să fie cât mai “subțire”. Iarna ne scade senzația de sete și mâncăm mai sărat, în general. Deci avem nevoie de mai multă apă. Nu prea este sezonul pentru sucurile de legume și fructe, așa că rămânem la fierturi calde.
Punem în aplicare aceste principii cu o supă de inspirație asiatică, în care includem și condimentele care ne încălzesc (ghimbir, ardei iute, ceapă verde, anason stelat).
Pentru cei pasionați de sporturile de iarnă ar fi bine să includem și colagen în această combinație. Fie prin fierberea oaselor sau cărnii, fie prin adăugarea de granule de colagen/gelatină la supă. La rece se face “piftie” sau “aspic”, dar când este caldă se lichefiază și poate fi luată în termos oriunde.
Sfeclă roșie
Este deja binecunoscută pentru efectul vasodilatator și este folosită de către sportivi sau chiar pentru creșterea potenței sexuale (sucul de sfeclă roșie și țelină). Efectul vasodilatator permite ca sângele să circule mai bine, înclusiv în extremitățile expuse la frig (mâini și picioare). Alte variante sunt includerea ei în supe sau la garnituri, în forma conservată (coaptă, murată). Aici combinația mea preferată este somon la cuptor (marinat în prealabil) cu piure de cartofi (cu diverse legume) și sfeclă roșie cu hrean.
Este și un excelent detoxifiant. Pentru că da, există toxine și substanțe toxice (inclusiv metale grele) împotriva cărora sfecla roșie ne apără.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4425174/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6947971/
Am găsit o variantă bio, cu bucăți mai mici, ușor de curățat și tăiat. Sau chiar de copt, întregi. Există și deja coaptă sau la conservă fără BPA.
Cacao
Băutura zeilor din America Centrală ne este acum accesibilă și nouă. Are magneziu (efect relaxant) și PEA (feniletilamină), cu efect psihoactiv. Doar 70g de cacao ne asigură doza zilnică de magneziu. Polifenolii au și efect termogenic, nu doar antioxidant și antiinflamator.
Poate ține loc de ciocolată sau poate fi chiar ciocolată caldă. Dacă facem amestecul pe cont propriu alegem ce ne dorim ca arome și bază (eu prefer cu cremă de nucă de cocos și variante de “lapte vegetal”). Dacă vom cumpăra un mix gata făcut, ne uităm cu atenție la lista de ingrediente. Zahărul este normal în această combinație, nu ne speriem de el ci îl ardem prin efort fizic.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6950163/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8470865/
Ceaiuri
Ceaiul cald și îndulcit oferă cel puțin trei pârghii: lichidul cald, în sine, substanțele active din plante (în special ceaiul verde) și zahărul. Da, în această situație zaharurile (poate fi și miere) dau energie, vor fi arse rapid dacă suntem în mediu rece. Teoretic dacă punem mierea în lichidul fierbinte se pot forma compuși toxici. În practică această cantitate este extrem de mică. Dar ar fi bine totuși să adăugăm mierea în ceaiul ceva mai rece, pentru păstrarea calităților ei. Ne-ar putea ajuta să prevenim o eventuală răceală.
Ceaiul verde conține EGCG, un fitonutrient extrem de interesant, nu nenumărate beneficii pentru sănătate. Poate ajuta la înlocuirea cafelei, are efect antioxidant și ajută arderea grăsimilor.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5067548/
Vin fiert
Ne așteptăm mai puțin să îl găsim pe această listă. Într-adevăr, în condiții polare, alcoolul determină o pierdere mai mare de căldură. Dar noi poate suntem cu prietenii la un foc sau la o vorbă și atunci nu suntem în mare pericol dacă adăugăm niște vin fiert în ecuație. Din contră, seara noastră va fi mai frumoasă. Am găsit și mix de condimente pentru vin fiert. Personal m-aș duce către zahărul brun, de trestie. Are un gust ușor caramelizat, care mie îmi place.
Partea interesantă aici este că alcoolul se evaporă la aproximativ 78 de grade, deci înaintea apei. Așa că în vinul fiert rămâne mai puțin alcool, lucru care este pozitiv. Totuși, gustul dulce și aroma condimentelor ne pot face să exagerăm, deci atenție la cantități.
Compot cald
Pentru cine vrea doar o băutură caldă, mai bogată decât ceaiul, dar fără alcool, putem face un compot de fructe sau putem încălzi un compot gata făcut. Se potrivesc și condimentele pentru vin fiert. Ideal ar fi să bem un compot neîndulcit dar există acum foarte multe variante cu îndulcitori sau avem varianta să mâncăm doar fructele, zahărul va rămâne în zeamă și îl putem evita.