Mâncare românească de iarnă
Mâncare românească de iarnă
În această perioadă vrem să mâncăm și “mâncare românească” de iarnă, să ne amintim de gusturile copilăriei. Putem face asta la diverse restaurante, cu riscul să plecăm dezamăgiți de experimentele bucătarilor care vor să “reintepreteze” sau ne putem face singuri câte ceva. Bineînțeles că este “mâncare grea”, bogată în proteine, grăsimi, calorii. Dar putem mânca o cantitate pe care să ne-o permitem. Și chiar dacă mâncăm mai mult, e bine pentru nutriționiști și sălile de fitness, va fi mult de lucru începând de “luni, 1 ianuarie”, când “ne apucăm de dietă”.
Cumpărăturile
Pandemia a adus mai aproape de noi magazinele. Nu mai trebuie să stăm în trafic sau să ne călcăm în picioare în supermarket, putem comanda liniștiți de acasă ce avem nevoie. Mâncare, băutură, cadouri. Magazinul nostru preferat este Freshful by eMAG (primul hypermarket 100% online din România). Click pe link pentru sugestii de rețete cu o comandă a ingredientelor cu un singur click. Au foarte multe produse locale și tradiționale, inclusiv cele de sezon. Micii producători locali au făcut progrese și pun pe piață mâncare bună, care răspunde și pretențiilor noastre. Rețete vechi, reînviate, condimente naturale, ingrediente de calitate. Și mai puțini aditivi sau chimicale cu potențial dăunător.
Fasole cu cârnați și mămăligă
Practic a devenit “tradiție” și se poate face foarte ușor o variantă mai dietetică. Chiar și rapidă. Iar cu câteva mici modificări o trecem la “gourmet”. De exemplu, eu pun ulei tartufat sau pastă tartufată la mămăligă. Și niște turmeric. Iar cârnații îi fac la “friteuza fără ulei de la Heinner” (air fryer), se mai scurge din grăsime.
Cârnații sunt pe alese de la diverși producători locali, aș merge pe o variantă crudă, prefer să îi fac eu acasă la temperatură mai mică. Nu îi mai prăjim, îi coacem. Apoi îi punem împreună cu fasolea și condimentele. Avem două variante: îi facem întregi și apoi îi tăiem sau întâi îi tăiem și apoi îi gătim, dacă vrem și mai multă aromă. Vor fi de porc, așa cum se cuvine. Sunt primii cu care încep procesul de gătire (pun 20 de minute la 140 de grade dacă sunt mai subțiri). Dacă vrem o aromă mai puternică alegem o variantă afumată sau urcăm temperatura la 180 (pentru o caramelizare și rumenire suplimentară).
Când comandăm cârnații, ne putem îndrepta atenția și spre niște jumări, șorici sau alte specialități. Cum ar fi să ronțăim la gustare niște sorici prăjit în loc de covrigei?
Când avem timp putem include și ceapă, țelină, morcov. Le dăm prin răzătoare și le călim ușor, nu trebuie să ocupe prea mult spațiu în rețeta noastră dar pot veni cu aroma lor.
Totul trebuie “legat”, deci urmează pe listă niște suc de roșii, direct în vasul în care vom găti. Gustul îl dăm cu boia dulce, cimbru, foi de dafin, sare, piper. Eventual niște semințe de coriandru sau chimen proaspăt măcinate.
Dacă tot facem economie de timp atunci când comandăm, vreau să face același lucru și la gătit. Probabil e o plăcere deosebită să lași fasolea la înmuiat și să o fierbi în două ape dar eu voi merge pe o variantă deja preparată, o fasole cu bob mare. Conserva este fără BPA, deci suntem în siguranță. O altă variantă (dacă alegem cârnați mai subțiri) ar fi borlotti (fasole pestriță, cu bob mai mic, textură mai solidă).
Până s-au încălzit sunt gata și cârnații, îi adăugăm și amestecăm puțin, lăsând apoi să se odihnească, pentru “împletirea” aromelor.
Mămăliga
Pentru un gust autentic vom căuta un mălai din porumb integral, cu granulație mai mare. Eu îl dau prin sită atunci când îl pun în apă și merg pe o propoție de 1:3 (mălai: apă). Pe final voi amesteca niște ulei tartufat sau pastă tartufată. Și puțin turmeric (o ajută să își mențină culoarea). Turmericul are și efect antiiflamator, antioxidant, reduce impactul glicemic. Ne trebuie lingură de lemn și antebrațe tari. Are nevoie să fie mestecată viguros, vrem să ne lăudăm cu mămăliga noastră, nu să găsim cocoloașe de mălai nefiert.
Dacă am pus la timp și castraveți la murat, merg perfect în această combinație. Cum eu nu am pus la borcan, am pus în comandă. Alegem castraveți murați în saramură.
Băutura
Realmente nu știu ce vin ar merge în această combinație, dar poate unul roșu, sec, tare, plin de putere, să simțim că vin Sărbătorile. Ca scurtă paranteză, vinul fiert mai pierde din alcool dar câștigă la viteza de asimilare. Sunt destule sugestii online, avem de unde să ne inspirăm.
Salata care ne dezumflă
Vrem să stimulăm digestia, să ajutăm ficatul, să reducem retenția de apă. Suntem prevăzători, așa că includem din start în comandă: rucola (da, rucola), tulpină de țelină, fenicul. Foarte, foarte puțin ulei de măsline și niște oțet vor fi dressing-ul. Fără sare. Rucola și țelina au efect antiestrogenic, reduc retenția de apă. Feniculul conține uleiuri aromatice care ajută ficatul și drenarea bilei. Este suficient. Proteine au fost destule, grăsimi și carbohidrați, la fel. E bine să avem diverse variante de salată, să putem alterna cu mesele “grele”.
Limonadă cu ghimbir
Pare complet afară din context dar e o variantă bună pentru a ne rehidrata a doua zi de dimineață și pentru a da un restart ficatului, organul cel mai greu încercat, campionul acestui sezon.