Noul airfryer de la Heinner
Noul airfryer de la Heinner
Poate nu e chiar atât de nou pe piață dar noi acum am început să-l folosim. Aveți aici pe blog nenumărate rețete cu diferite tipuri de friteuză fără ulei. Am făcut în el carne, legume, cartofi “prăjiți”, chiftele, șnițele și câte și mai câte. Este ca un mic cuptor care are și curent de aer cald, deja foarte popular, ușor de folosit și rapid. Eram mulțumiți și de cel vechi (tot de la Heinner, Snow Drop), dar dacă l-am primit pe acesta: Friteuza cu aer cald Heinner Spacefry HAF-B8BK2000.
Iată câteva impresii, după câteva săptămâni de utilizare. Pe eMAG există mai multe variante de AirFryer, începând de la un preț foarte accesibil (în jur de 200 de lei la reducere) și până la modele mai mari și sofisticate, inclusiv cuvă dublă.
Primele impresii
Sistemul este cu “touchscreen”, similar cu ce aveam înainte, în mare măsură este un aparat similar. Dar deși este mai compact la exterior (forma “pătrată”), volumul cuvei este semnificativ mai mare (7,6l litri). Deci se poate găti mai mult dacă avem de făcut mâncare pentru mai multe persoane. E și negru în loc de alb, per total se încadrează mai bine în bucătărie, arată mai bine lângă celelalte electrocasnice.
Cuva
Cuva este din metal cu strat antiaderent. Sita clasică acum este mobilă (doar pe fundul cuvei, nu se mai separă în mai multe componente, se spală mai ușor). Alimentele au un contact foarte redus cu aceste zone iar temperaturile folosite sunt cu mult sub cele la care stratul antiaderent se descompune. Evident, trebuie și spălate cu grijă, nu cu peria de sârmă, pentru că le deteriorăm.
Fereastra
Pentru mine a fost o surpriză plăcută: nu mai trebuie să scot toată cuva pentru a vedea stadiul de gătire al alimentelor. Ne putem uita la ele în timp ce se gătesc și decidem dacă este cazul să le mai lăsăm sau sunt gata. Ia uite ce bine arătau acești cârnați.
Consumul de energie
Consumul nominal este de fapt puterea maximă (la temperatură maximă), noi niciodată nu îl folosim așa ci reglăm temperatura și timpul în funcție de ce avem nevoie. Pentru cei care se întreabă de ce nu am folosi cuptorul “pe stil vechi”: este mai eficient decât un cuptor obișnuit, mai rapid, mai comod.
Cartofi prăjiți la airfryer
Pare să existe o obsesie națională cu acești cartofi prăjiți, de parcă nu ar mai exista alte alimente pe lume. Cea mai frecventă întrebare legată de airfyer este chiar aceasta: cum faci cartofi prăjiți fără ulei? Metoda mea este următoarea: îi curăț, îi spăl, îi tai, îi spăl din nou, îi amestec într-un vas cu ulei se măsline, condimente (turmeric, ierburi de provence, boia dulce/iute sau diverse alte combinații, sare). Apoi îi pun în cuvă și îi las la “prăjit”. De fapt este un fel de coacere care imită foarte bine prăjirea. Excesul de ulei se scurge și gustul este excelent. Prefer să țin temperatura mai jos (140-160 de grade), pentru a-i face aurii, fără arsură. Pentru că țin temperatura relativ scăzută îmi permit să folosesc un ulei de măsline extravirgin, bogat în antioxidanți.
În ultima vreme am căpătat și o pasiune pentru usturoiul copt, așa că voi adăuga câțiva căței alături de cartofi.