Salată pentru digestie
Salată pentru digestie
Ideal ar fi fost să facem această salată pentru digestie cu rucola în loc de iceberg dar cred că restul ingredientelor au destulă “forță” încât să fie cel puțin la fel de bună la gust și eficientă pentru ce ne propunem. Pentru că ne propunem câteva lucruri comune pentru fiecare dintre noi: să se facă ușor, să fie sănătoasă, să se potrivească drept garnitură la mai multe tipuri de surse de proteine. Și să aibă efecte benefice pentru digestie, controlul apetitului, flora intestinală.
Ingrediente
Am mers pe iceberg de la Eisberg (salate gata spălate și tăiate), andive (sunt de sezon). Apoi parmezan, pentru gust. Oțet balsamic pentru flora intestinală. Semințe de pin pentru stimularea secreției de bilă (aici ajută și andivele), controlul apetitului.

Cum o combinăm?
Deși recomand ca, în general, să mâncăm sursa de proteine la început, această salată poate fi mâncată simultan cu carnea, de exemplu. O friptură serioasă, de exemplu. Oțetul, fibrele, grăsimile sănătoase și proteinele vor ajuta la reducerea impactului glicemic dacă ulterior mâncăm și o garnitură bogată în carbohidrați (orez, cartofi).
Putem include din start și o sursă de proteine vegetale (clasicul năut) și niște carbohdirați (quinoa, porumb) pentru o masă completă. Folosesc produse deja preparate (d’aucy, conserve fără BPA), pentru rapiditate.

Cum alegem semințele de pin?
Dacă efectele lor sunt cunoscute (controlul apetitului și stimularea secreției de bilă), rămâne foarte important să le alegem corect. Adică să fie proaspete, fără miros sau gust de rânced. Sunt foarte sensibile și la căldură, deci dacă vrem să le coacem puțin trebuie să fim foarte atenți să nu le ardem.
Rezumat: digestie mai bună, protecție împotriva substanțelor toxice din friptură și cauzate de excesul de carne, stimularea bilei, sațietate, gust. Totul cu multe fibre, ceva proteine, grăsimi sănătoase.

