Bunătăți de toamnă
Bunătăți de toamnă: zacuscă, gemuri, dulcețuri, murături
Întrerupem programul obișnuit pentru o postare de plăcere: zacuscă, gemuri, dulcețuri, murături. Adică bunătăți de toamnă. În ultima vreme s-au dezvoltat mai mulți mici producători locali care le prepară după metode tradiționale, rezultând alimente curate și foarte gustoase.
Găsim o varietate mare și pe Freshful by eMAG, eu am tot testat. Gama lor este variată, iar multe dintre produsele disponibile în plaformă, din această categorie, provin de la mici producători locali. Le găsești ușor, în bara de căutare introduci sintagma „mici producători” și ai intrat în Piața cu Freshful, unde găsești produse de la peste 1.200 de producători locali, pe alese. Iată câteva exemple.
Pe vremuri, gospodinele din România își transformau bucătăriile într-un adevărat laborator de arome și culori, conservând legumele și fructele de sezon. Gemurile, dulcețurile, zacusca, murăturile, zarzavaturile pentru ciorbe și salata de vinete se păstrau foarte bine peste iarnă și puteau deveni gustări sau completări ale meselor obișnuite. Chiar dacă acum avem și alimente proaspete sau congelate în timpul iernii, metodele tradiționale au și ele câteva avantaje.
Legumele și fructele de sezon sunt bogate în nutrienți și conservarea păstrează suficient de mult din ei.
Gemuri și dulcețuri
Începem în forță, cu cele mai gustoase. De exemplu, magiunul de prune este unul dintre cele mai cunoscute, preparat simplu, din prune coapte, fierte lent. Prunele sunt o sursă bună de fibre și antioxidanți, având și un efect ușor laxativ. Gemul de prune poate fi consumat ca atare sau în deserturi cum ar fi păjitura Linzer (cu aluat fraged).
Dulceața sau gemul de vișine sunt delicatese deosebit de apreciate, datorită gustului lor dulce-acrișor și bogăției de antioxidanți.
Personal apreciez în mod deosebit și varianta din cireșe amare.
Variantele moderne pot include un strop de lămâie sau condimente precum scorțișoara, care adaugă o aromă exotică și proprietăți antiinflamatorii, funcționând ca un conservant natural.
Un alt preparat specific este gemul de gutui, un fruct bogat în fibre și pectină naturală, care ajută digestia. Gutuile sunt recunoscute pentru beneficiile lor asupra sănătății respiratorii și pot fi combinate cu mere pentru un gem aromat și sănătos. Găsim chiar și variante fără zahăr adăugat.
Este foarte important să facem diferența între zaharurile prezente în mod natural în fructe și zahărul adăugat. Ne permitem să mâncăm doar cu măsură din aceste “fructe concentrate”, pentru că sunt și bogate în calorii.
Zacusca
Zacusca este prezentă în nenumărate variante, inclusiv cu ciuperci sau pește, iute sau dulce, cu diverse ingrediente. Zacusca furnizează o bună doză de fibre, vitamine și antioxidanți, iar legumele coapte dau o aromă inconfundabilă.
Pentru iubitorii de ciuperci, zacusca de ciuperci este o alternativă bogată în proteine vegetale și minerale. Cea “de pește” vine și cu proteine de calitate, într-o cantitate semnificativă. Aceastea pot fi o alegere excelentă pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc o alimentație echilibrată și diversificată.
Murături – prebiotice și probiotice naturale
Murăturile conțin probiotice naturale (fermenți lactici) și sunt practic indispensabile în sezonul rece. Castraveții murați, gogonelele, varza murată sunt clasice ale murăturilor românești, aducând o varietate de vitamine, minerale și probiotice care susțin sănătatea digestivă. Varza murată, de exemplu, conține vitaminele C și K, fiind un ajutor pentru imunitate și vasele de sânge.
Rețetele moderne includ murături precum ardeii iuți și conopida, care adaugă un plus de aromă și vitamine. Ardeii iuți, prin capsaicină, aduc beneficii antiinflamatorii și stimulează metabolismul.
Salată de vinete
O rețetă populară de toamnă și iarnă este salata de vinete, făcută din vinete coapte, bătute și amestecate cu puțin ulei și sare. Trebuie să fim atenți însă la aportul de grăsimi și tipul acestora. Vinetele sunt o sursă excelentă de fibre și antioxidanți, iar salata de vinete este o opțiune delicioasă și sănătoasă, potrivită pentru gustări sau aperitive. Nu are cantități semnificative de proteine sau grăsimi sănătoase, deci pot fi doar o parte dintr-o masă, pe lângă alte alimente.
Mai păstrează legumele gătite vreun nutrient?
Din fericire, da. Mineralele și fibrele sunt păstrate complet și chiar pentru vitamine sau antioxidanți, rămân în cantitate semnificativă pentru dieta noastră.
Pâinea
Este clar că mai toate vor “cere” pâine pentru a completa gustul și a putea fi mâncate cu plăcere. Pe Freshful găsim o varietate de pâini care se potrivesc perfect cu gemurile, zacusca, murăturile și salata de vinete. Pâinea de secară, cu maia este o alegere excelentă, având o textură densă și un gust ușor acrișor, care contrastează minunat cu dulceața gemurilor. Pâinea integrală sau pâinea cu multicereale sunt opțiuni sănătoase, bogate în fibre, ideale pentru zacuscă sau salată de vinete, oferind un echilibru perfect între aromele intense ale legumelor și textura semințelor. De asemenea, pentru o experiență autentică, pâinea cu cartofi și pâinea rustică sunt ideale alături de murături, oferind o savoare tradițională. Aceste variante adaugă un plus de nutrienți, făcând masa mai satisfăcătoare și echilibrată.
Comentarii
Bunătăți de toamnă — Niciun comentariu
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>