Omleta cu spanac
Omleta cu spanac
Pentru dimineață omleta cu spanac este o alegere simplă și comodă, se face repede, ține bine de foame, putem include orice fel de legume mai avem prin casă. Eu am pus ouă de țară, ceapă verde, roșii cherry, niște condimente, parmezan ras, puțin ulei de măsline. Am opărit spanacul, l-am pus la scurs, apoi am călit foarte puțin roșiile și ceapa în ulei de măsline, am adăugat spanacul și la final am pus parmezan ul ras cu ouăle, deja amestecate. I se mai spune “scrob” sau “scambled eggs”, nu este o omletă adevărată. Dar mă interesează mai puțin cum se numește, ideea este că așa am putut găti bine ouăle, fără a le arde.
De ce spanac?
Spanacul are o densitate nutritivă foarte bună și un potențial alcalinizant. Prefer să îl opăresc în prealabil și să arunc apa, pentru a reduce cantitatea de acid oxalic. Am avut o piatră măricică acum niște ani (9mm) și prefer să fiu în siguranță. Altfel iau 1000mg de vitamina C zilnic și nu am avut probleme.
Câte ouă putem mânca?
Ouăle sunt foarte diferite. Acestea au fost de țară dar știm că între cele cu cifra “0” (bio), “1” de la găini crescute (teoretic) în aer liber și până la “3” sunt diferențe mari. Conținutul nutrițional depinde foarte mult de hrana găinilor și de prezența cocoșului în viața lor (fecundarea îmbunătățește valoarea nutrițională).
De niște ani buni oul a fost “dezincriminat” ca suspect/vinovat pentru bolile cardiovasculare, deci studiile arată clar că putem mânca oricâte ouă ne dorim, dacă avem o stare de sănătate bună. Fiind o sursă de proteine, calculăm după ele: un ou are aproximativ 7g de proteine, deci mi-ar trebui 7 ouă pentru cele 50g de proteine pe care le vreau la fiecare masă. Mi se pare cam mult, rămân la 2-4 ouă și completez cu brânză sau alte surse.
Metoda (depășită) de a exclude gălbenușurile duce la un aport caloric mai mic dar la pierderea practic totală a valorii nutriționale. Gălbenușul este partea care conține vitaminele, mineralele, fosfolipidele. Colesterolul alimentar nu influențează major nivelul din sânge și cu atât mai puțin riscul cardiovascular.
Elementul esențial rămâne modul de preparare. Atât timp cât nu avem arsură (cum sunt ochiurile arse în ulei de floarea soarelui) suntem în siguranță.