Vizita la ferma de pui
Vizita la ferma de pui

Sunt puii injectați cu hormoni? Se dau antibiotice la pui pentru creștere? Ce prafuri secrete se pun în mâncare pentru a reduce populația globului? În urma unei afirmații din emisiunea Umami dar și a postărilor mele pe social media s-a făcut multă vâlvă în legătură cu acest subiect. Rezultatul a fost că o firmă (m-a invitat să vizitez tot lanțul: fabrica de nutrețuri, ferma de pui (cu creștere lentă, nevopsit), abatorul, un magazin propriu. Am făcut această vizită (Vaslui și Botoșani) și am mâncat pui din care mănâncă și angajații (chiar și patronii) de la cantina lor.
Aflăm mai jos răspunsurile la cele mai frecvente întrebări legate de carnea de pui, de cum sunt crescuți, ce li se dă de mâncare, cum sunt sacrificați, dacă sunt “injectați”, “vopsiți” etc.
Din start trebuie făcută precizarea că nu putem avea pretenția să crească cineva pui “ca bunica la țară” și să ni-i pună în farfurie, gratis, dacă s-ar putea. Eu caut informații și soluții practice pentru oameni realiști. Fiecare e liber să își crească pui, să cumpere de la “țărani” sau să facă orice altceva consideră. Există ferme cu diverse metode de creștere, inclusiv cu desfacere către public. Sigur că trebuie să te țină și portofelul sau să ai timp să alergi după ei.
Firma și înțelegerea
Firma care m-a invitat este Safir, din Vaslui. O firmă românească, de familie, de mărime medie. Înțelegerea (pusă în contract) a fost: mi se asigură cheltuielile de deplasare, fără alte plăți pentru reclamă sau promovare, voi scrie ce consider. Sigur că o firmă care te invită se știe în regulă, lucru pe care urma să-l constat rapid, ei exportând pui cu creștere lentă în Olanda și fiind certificați internațional (BLK 1*).

Fiind certificată internațional (cu auditori externi care vin neanunțați), pică din start toată “teoria conspirației” că ar “băga ceva în furaje” sau ar face lucruri necurate. Sunt controlați și de autoritățile române, pe mai multe niveluri, inclusiv prin prezență permanentă a inspectorilor. Există testări la toate nivelurile (materie primă pentru furaje, furaje, pui vii, carne) pentru pesticide, antibiotice și alți potențiali contaminanți. Aceste testări se fac atât intern cât și de laboratoare și autorități externe.
O altă conspirație pică și ea din start: aglomerația, poveștile cu pui înghesuiți, cu picioare rupte, care se mănâncă între ei etc. Și e simplu de verificat: pe site-ul companiei (safir.ro) există camere online din ferme. Te poți uita să vezi ce fac, să îi numeri, să îi urmărești cum cresc.

Au și pui crescuți în sistem “standard”, dar primesc nutrețuri similare. Diferențele de creștere sunt minore, aș spune. Pentru mine nu este seminificativ că sunt rase diferite, au niște spațiu în plus sau că “văd lumina soarelui” sau “spațiu liber”. Halele sunt oricum ventilate foarte bine. Cine a crescut găini știe că iarba verde nu rezistă prea mult nici la noi în curte.
Furajele
Am vizitat întâi FNC-ul (fabrica de nutrețuri). Ei produc nutrețuri în principal pentru fermele proprii dar o parte merge și către alte ferme sau către persoane fizice (se pot cumpăra la sac). Sunt, în principal, un amestec de cereale și soia sub diverse forme, plus câțiva aditivi de tip aminoacizi, vitamine (inclusiv vitamina B12), minerale etc. Aici facem precizarea: “aditiv” nu înseamnă ceva rău, de exemplu, aminoacizii sunt componente ale proteinelor, chiar dacă persoanelor needucate le poate suna ciudat cuvântul.

Cea mai mare parte a materiei prime este din surse locale, din zonă. Da, se testează. Nu, nu se folosesc furaje “cu probleme” (mucegai, contaminări etc.). Aceste animale (pentru că se produc și furaje pentru porci) mănâncă mai curat și mai bine (complex) decât majoritatea oamenilor.

Nu se folosesc antibiotice sau hormoni în furaje. În primul rând pentru că sunt interzise de zeci de ani și apoi se fac testări. Firma are sute de angajați și operează aceste întreprinderi de foarte mulți ani. Nu vine nimeni în secret, noaptea, să picure ceva în miile de tone de furaje sau să injecteze sute de mii de pui. De asemenea, nu se folosesc celebrii coloranți care să ducă spre galben culoarea cărnii.

Paranteză: pentru furaje există formule declarate, aprobate și verificate, reglementările sunt stricte. Producătorii de nutrețuri au publice aceste informații, chiar se laudă cu ele pentru a câștiga în fața concurenței. Nu există “ingrediente secrete”, pentru că firmele mari se testează și între ele, abia ar aștepta un astfel de scandal să preia cota de piață.
Astfel puii primesc nutriția optimă pentru creștere, au toți nutrienții necesari, ceea ce ne duce spre întrebarea eternă de mai jos:
De ce cresc puii atât de rapid?
Sunt câteva componente: rasa de pui, furajele, mediul de viață.

Rasele de carne au fost obținute prin selecție și încrucișare pentru creștere rapidă. “Modificarea genetică” despre care vorbesc unii se referă la cu totul altceva și oricum, organismele modificate genetic sunt interzise în UE.
Furajele conțin cantitățile și proporțiile optime pentru rasele respective. Și la oameni, unii cresc mai repede, alții mai lent, unii au mușchi mai mari, alții se îngrașă. Nutriția este esențială, nu au deficite nutriționale care să le încetinească dezvoltarea, așa cum s-ar întâmpla la noi în ogradă.
Mediul de viață este optim: temperatură, spațiu de mișcare, curățenie. Nu se ard calorii inutil căutând de mâncare sau prin termogeneză (știu, e complicat cuvântul). Adică nu consumă pentru a se încălzi, acea energie e folosită pentru creștere.
Nu li se dau “hormoni” iar hormonii din animal sunt într-o cantitate infimă, chiar dacă animalul este tânăr. Iar acești hormoni nu trec de digestia noastră și de ficat, de aceea tratamentele hormonale pentru oameni (la persoanele care au nevoie) sunt făcute cu preparate farmaceutice speciale (de obicei injectabile, mai ales la hormonii peptidici).
Sacrificarea după vârsta optimă ar însemna risipă de furaje, pentru că practic ar mânca degeaba. Da, se pare că ar fi o diferență la gust, se simte puțin la puiul cu creștere lentă. Iar, personal consider că e un “non-subiect”. Pentru fiecare produs este precizată vârsta de sacrificare (creștere lentă sau standard), sunt publice informațiile. Personal prefer oricum puiul cu gust mai neutru iar o perioadă mai lungă de creștere ar însemna și acumulare mai mare din diverși eventuali contaminanți.
Sacrificarea și procesarea
Puii sunt sacrificati după asomare cu dioxid de carbon, deci nu simt nimic. Nu se fac injectări cu apă în nici o fază a procesului de producție. Paranteză: mușchiul are aproximativ 75% apă, fie că vorbim de pui sau de oameni. Deci într-un kilogram de “carne” ai 750ml de apă, în mod natural. Așa cum în pepene ai peste 90%. Sau similar în lapte. Este normal să piardă apă la gătit, atât prin evaporare cât și prin eliminarea din mușchi, în urma coagulării proteinelor.

Alte firme și ferme
Da, este foarte posibil ca în alte ferme lucrurile să fie diferite, dar la Safir tot ce am văzut eu e corect și în regulă, nimic suspect, nimic ascuns, nimic din ce se crede că ar fi rău sau nesănătos. Testări, acreditări, proceduri, profesionalism, specialiști… dar era normal să fie așa, că altfel nu mă invitau, cum am spus de la început.
Alegerea sănătoasă
Producția este subordonată cererii. Dacă mai mulți dintre noi am alege alimentele de calitate și sănătoase atunci și producția (oferta) ar fi mai mare. Probabil că în timp ar scădea și prețurile. Dar există pe piață variante de pui pentru toate preferințele și buzunarele, nu sunt toți “injectați”, “vopsiți” etc.
PS: chiar sunt curios câte alte firme vor plăti acum “influenceri” să le laude produsele deși nu știu nici câte picioare are o găină, după ce am deschis eu acest drum.
