Detoxifierea de primavara
De la 20.00 la Activ FM (www.activefem.ro sau 92.7 FM in Bucuresti) discutam despre detoxifiere.
Ca de obicei, intrebarile si ideile voastre sunt binevenite la 0734 22 02 02 (telefon sau SMS), pe Yahoo! Messenger la getfit.radio si pe pagina de prieteni Get FIT.
Detoxifierea se refera la anumite metode care ajuta corpul sa elimine in mod accelerat diverse substante toxice, produse in corp sau provenite din mediu (alimente, poluare etc.). Este un concept relativ controversat, atat in medicina alopata cat si in sistemele de terapii alternative. Cei mai multi se gandesc ca o detoxifiere implica doar consumul de fructe, legume (eventual sub forma de sucuri), ceaiuri diuretice si laxative.
Desi exista sceptici care spun ca detoxifierea nu exista, sunt destule dovezi care arata beneficiile anumitor programe pentru detoxifiere. Detoxifierea inseamna mai mult decat curatarea rapida si repetata a colonului prin aport sporit de fibre sau alte suplimente nutritive. Adevarata detoxifiere are implicatii mai profunde si de aceea este bine sa luam in calcul detoxifierea la nivel celular. In primul rand, detoxifierea se desfasoara in fiecare moment in corpul nostru. Ne intereseaza acum sa marim rata cu care toxinele sunt eliminate, in special in raportu cu care sunt introduse in organism si produse. Tinem cont de faptul ca in stratul de grasime pot fi depozitate diverse toxine (endogene sau exogene) si ca o slabire rapida poate duce la eliberarea lor in cantitati mari (ceea ce nu ne dorim).
Detoxifierea nu inseamna ca sunt interzise orice alimente de origine animala, dar se va acorda o mai mare importanta sursei acestor alimente, cantitatilor consumate, modului de preparare si asociere. Deci poti manca si cantitati rezonabile de carne, daca este din surse curate, o gatesti la temperaturi scazute si nu o asociezi cu lactate sau alimente bogate in amidon (ex. cartofi sau orez).
Primavara este anotimpul cel mai potrivit daca vrei sa incepi un program de detoxifiere, fiind anotimpul care iti pune la dispozitie multe “frunze”: urzici, spanac, ceapa verde, usturoi verde, leurda, stevie, loboda, untisor, creson, macris, nasturel. De cele mai multe ori, chiar fara sa ne propunem incepem sa vedem modificari benefice ale starii de sanatate, prin reducerea cantitatilor de grasimi si proteine atat de frecvente in dieta noastra cu ocazia sarbatorilor de iarna.
In general, detoxifierea are 3 pasi: mobilizarea toxinelor, eliminarea lor si ingrijirea corpului in timpul detoxifierii.
Mobilizarea toxinelor poate fi facuta cu ajutorul alimentelor alcaline si a chelatorilor: legume cu frunze verzi, radacinoase, coriandru, plante aromatice, acid alfa lipoic, alimente bogate in seleniu. Activarea folosirii grasimilor ca sursa de energie, drenajul limfatic, exercitiile fizice usoare, sauna de diverse tipuri- pot contribui si ele la mobilizarea toxinelor deja stocate in corp. Unii propun si postul negru, dar efectele secundare pot fi serioase.
Eliminarea toxinelor se poate face prin procesele fiziologice naturale, dar si prin stimularea acestora: sauna si sportul ajuta corpul sa transpire, sucurile de radacinoase si plante cu frunze verzi ajuta cu tranzitul intestinal, ceaiurile cu efect diuretic ajuta cu eliminarea compusilor hidrosolubili. Pot fi utile si alimentele/suplimentele cu efect laxativ. Un fenomen interesant apare la consumul regulat crescut de grasimi sanatoase: detoxifierea compusilor liposolubili si a excesului de colesterol prin secretia crescuta de bila. Acest proces poate fi ajutat si cu suplimente si ceaiuri coleretice si colagoge, dar insotite de fibre alimentare din surse sanatoase (care vor bloca reasimilarea acestor toxine).
O metoda mai putin ortodoza este eliminarea din corp a unei cantitati de sange (asta inseamna automat diluarea cu aproximativ o zecime a cantitatii de toxine care sunt in circulatie la momentul respectiv). Desigur, aceasta metoda este aplicabila cu precadere la barbati si se va face doar sub stricta supraveghere medicala si dupa un control medical prealabil.
Ingrijirea corpului in timpul detoxifierii presupune si atentia sporita asupra simptomelor pe care corpul ni le poate da: ameteli, pofte, deshidratare, iritabilitate sau slabiciune. Suplimentele nutritive cu extracte de plante sunt acum foarte utile, in special cele pentru protectia ficatului (ex. silimarina).
Cum faci un plan pentru detoxifiere?
1) Stabileste de la inceput intervalul de timp in care vrei sa faci detoxifierea (de la cateva zile la cateva saptamani): nu exagera cu strictetea programului daca faci ceva pe termen lung. Cel mai bine ar fi sa iti lasi corpul sa treaca printr-o perioada naturala de adaptare la schimbarea stilului alimentar.
2) Elimina zaharul, prajelile, margarina, alimentele tip fast food, glutenul (paine, paste, biscuiti, cereale etc.), cafeaua, fumatul, soia, uleiurile pro-inflamatoare (floarea soarelui, rapita, porumb etc.), lactatele industriale (in special laptele dulce si branza de vaca).
3) Alege alimente naturale, pe cat posibil fara prea multe procesari si aditivi: carne de tara, peste oceanic de captura, oua bio sau de la tara, legume diverse, de preferat cultivate fara ingrasaminte si pesticide.
4) Ai grija sa previi deshidratarea prin: consumul de apa, supe, ciorbe. Daca bei ceaiuri, trebui sa stii ca unele au efect diuretic si va trebui sa bei si mai multa apa pentru a nu te deshidrata.
5) Ai grija sa previi demineralizarea: pastreaza in program alimentele de origine animala (sunt recomandate supele de vita in care au fiert si oasele), nucile, semintele bogate in minerale (semintele de canepa, de dovleac, de in, de susan).
6) Pentru a face poftelor ce pot aparea in timpul acestei perioade, dar si deshidratarii si demineralizarii, adauga in alimentatie suplimente alimentare naturale: crom picolinat, acid alfa lipoic, glutamina, ginseng, extract de scotisoara, multivitamine si multiminerale fara coloranti sau aditivi.
7) Pentru a detoxifia ficatul splina, rinichii adauga alimente precum: anghinare, salata verde, supa de vita, dar si ceaiuri amarui, suplimente cu silimarina (armurariu), spirulina, argila.
8) Fa miscare! Vei ajuta corpul sa mobilizeze si apoi sa elimine din toxine, in mare parte prin transpiratie.
9) Ai grija si de minte si suflet: evita televizorul, asculta muzca relaxanta, citeste o cartea buna, mediteaza, fa-ti planuri de viitor, intalneste-te cu oameni pozitivi.
10) Adauga in alimentatie condimente si plante aromatice precum scortisoara, turmericul, boiaua de ardei iute, ghimbirul, coriandrul, rozmarinul.
Comentarii
Detoxifierea de primavara — Niciun comentariu
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>