Olivado, ulei de avocado
Am primit spre testare (da, se intampla din ce in ce mai des in ultima vreme sa primesc produse alimentare de la diferite firme) si un ulei de avocado.
Stim ca fructul de avocado are calitati deosebite, uleiul pastreaza multe dintre ele. Uleiul de avocado are si un punct de fumegare foarte inalt, deci este pretabil si pentru retete care includ preparare termica (nu as merge atat de departe incat sa-l “recomand” pentru prajit (pentru ca nu recomand prajirea), dar macar la un cuptor sau la “capac” am putea sa-l folosim).
Desi preferam grasimile direct din sursa, la salate sau in sosuri si alte retete putem folosi si un ulei de calitate, cum este uleiul de avocado. Are o proportie mare de grasimi mononesaturate, care sunt aduse in prim plan de noile cercetari ca impacand cel mai bine capra si varza (nu sunt nici foarte sensibile, ca grasimile polinesaturate, nici “rigide”, ca cele saturate).
Pentru aroma si mentinerea calitatilor exista si variante infuzate cu plante aromatice. De exemplu aceasta varianta cu rozmarin merge foarte bine peste cartofii scosi din cuptor.
Pe langa valoarea nutritionala (are si vitamine/fitonutrienti) este folosit si ca produs cosmetic, atat ca ingredient in creme cat si ca atare.
Comentarii
Olivado, ulei de avocado — Niciun comentariu
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>